Aile hekimleri, sağlık süreçlerinin doğru bir biçimde ilerlemesi açısından çok önemlidir. Sağlık ocağı doktoru nasıl olunur konusunda araştırma yapanların, bunun nasıl bir görev olduğunu bilmeleri gerekir. Aile hekimlerinin, bir hastalığın teşhisi ile ilgili gereken testleri ve muayeneyi yapmak, hastaya tanı konduktan sonra uzman doktora sevk etmek, hastanın tedavisinin eksiksiz ve doğru biçimde yapılması için gereken reçeteyi hazırlamak, kişilerin hastalıkları ile ilgili şikayetlerini dinlemek, onlara yol göstermek, sorularını cevaplandırmak, ileri yaşlarda, yatalak veya sakatlığı bulunan hastalara evde sağlık hizmeti vermek, hamile kadınların gebelik süreçleri boyunca sağlık durumlarını takip etmek ve gerekli ilaçları reçete etmek, çocuk ve yetişkinlerin aşı takvimlerini düzenlemek ve uygulamak ve hasta kayıtlarına dair gereken takibi yapmak gibi birden fazla görevi vardır. Aile hekimi nasıl olunur diye sormadan önce, kişinin bu zorlayıcı sorumlulukların altından kalkıp kalkamayacağına karar vermesi gerekir. İşte nasıl aile hekimi olunur sorusunun cevabı…
Aile hekimi olmak için öncelikle tıp fakültesinden mezun olmak gerekir. Daha sonraki süreç şu şekildedir:
1.Tıp fakültesini başarı ile bitiren ve pratisyen olan mezunlar, sağlık ocaklarında hekim olarak görev alabilmek için aile hekimliği eğitim programına katılmalıdırlar.
2.Bu eğitim programını tamamladıktan sonra sertifikalarını almaya hak kazanır ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışabilirler.
3.Sağlık ocaklarında aile hekimi olmak isteyen öğrenciler, tıp fakültelerine bağlı "Aile Hekimliği Anabilim" dalını da tercih ederek bu mesleği icra edebilirler.
4.Mezunlar aynı zamanda, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) başarıyla tamamlayıp bir dalda uzmanlık eğitimi almaya hak kazanabilir veya aile hekimliği eğitimi alabilirler.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin, taşıması gereken bazı özellikler bulunur. Bunlar:
1.Dinlemek, anlamak ve düzgün bir biçimde hitap edebilmek
2.İnsan ilişkilerinde başarılı olmak.
3.Diğer hekimler ve sağlık çalışanları ile koordineli bir şekilde çalışmaya yatkın olmak.
4.Tıp dünyasını ve güncel gelişmeleri yakından takip etmek.
5.Hastalar konusunda kesinlikle ayrımcılık yapmamak ve meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek.