1 Milyon 240 binden fazla 8'inci sınıf mezunu öğrenciler için lise tercihleri dün başladı. Öğrenciler e-okul sistemi üzerinden önce yerel, daha sonra da merkezi puanla, yani Liseye Geçiş Sınavı puanıyla öğrenci alan okullardan tercih yapacak. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, öğrencilerin kariyer hedefine hizmet eden bilinçli bir tercih listesi oluşturabilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Puana göre mi tercih yapılacak yüzdelik dilimine göre mi?
Tercih işlemlerinizi Türkiye yüzdelik diliminize göre yapmanız gerekiyor.
Birinci tercihe yüzdelik diliminden yüksek tercih yazılırsa dezavantaj olur mu?
Kendi yüzdelik dilimi 3.50 olan bir öğrencinin, örneğin yüzde 1'lik dilimden okul tercihi yapmasının herhangi bir dezavantajı yoktur. Ancak o okula girme ihtimali olmadığı için ölü tercih yapmış sayılır. Bu durumun tersine olarak yüzde 3.50'luk dilimdeki bir öğrenci ilk tercihinde yüzde 5'lik dilimden bir okula yer verirse en çok istediği okul birinci tercihindeki okul kabul edilerek o okula yerleştirilir.
Yüzdelik dilimini nasıl değerlendirmemiz gerekiyor?
Yüzdelik dilimi aslında sıralamadır ve okulların kaçıncı sıradan öğrenci aldığını gösterir. Örneğin 1 milyon öğrencinin girdiği bir sınavda her yüzdelik diliminde 10 bin öğrenci var demektir. A okulu yüzde 2.50 diliminden öğrenci alıyorsa Türkiye sıralamasında 25 bininci öğrenciyi almış demektir. E okulu yüzde 4.00' den öğrenci almışsa Türkiye sıralamasında 40 bine giren öğrenciyi almış demektir.
Aynı okulu A öğrencisi birinci tercihine, B öğrencisi beşinci tercihine yazmış ise önce kim yerleştirilir?
Tercih sırasına bakılmaksızın öncelikle puanı yüksek olan yerleştirilir. Puanların eşitliği durumunda sırayla OBP (Okul Başarı Puanı) yüksek olana eşitse 8-7-6 sınıf YBP (Yılsonu Başarı Puanı) yüksek olana eşitse, tercih önceliği yaşı küçük olana öncelik verilecektir.
Tercihlerde hem fen lisesi hem Anadolu Lisesi yazılabiliyor mu?
Evet her iki okul türünden tercih yapabilirsiniz.
Tercih başvurumu onaylattırdım. Düzeltme yapabilir miyim?
Öğrenci velisi düzeltme veya iptal işlemi için kılavuzda belirtilen 16 Temmuz 2021 tarihine kadar okul müdürlüğüne başvurarak başvurunun düzeltilmesi veya iptali talebinde bulunabilecektir. Okul müdürlüğü tarafından düzeltme işlemi için açılan tercih başvuruları öğrenci/veli tarafından düzeltilerek kaydedildikten sonra okul müdürlüğü tarafından onaylanması ve onaylı tercih bilgilerinin veli imzalı nüshasının alınması gerekmektedir.
Merkezi Yerleştirmede tercih yapabilmek için yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunlu mudur?
e-Okulda kayıtlı öğrencilerin, Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.