Marmara Depremi'nin ardından tutuklanan müteahhit Veli Göçer, af ve zaman aşımı nedeniyle 18 yıl 9 aylık cezasının 7 buçuk yılını tamamlayarak tahliye oldu. Yalova Çınarcık'ta 198 kişinin hayatını kaybettiği binaları yapan Göçer, Silivri Cezaevi'nden dün sabah 10.30'da çıktı. Göçer'i kendisi gibi yargılanan fakat davası zaman aşımına uğrayan oğlu Can Göçer karşıladı. Cezaevine son kez dönerek uzun uzun bakan Göçer, gardiyanla birlikte cezaevi kapısına kadar yürüdü. Son 3 yılını Silivri Açık Cezaevi'nin fırınında mahkumlara ekmek yaparak geçiren Göçer'in kilo aldığı görüldü.
'TEK SUÇLU BEN MİYİM'
Çıkış kapısında son kez kontrolden geçirilen Göçer, karşısında SABAH muhabirlerini görünce, "Cezam bitti tahliye oldum. Ama adaletin peşini bırakmayacağım" dedi. Babasının konuşmasını engellemek isteyen Can Göçer, "Babamı karşılamaya herkes gelmek istiyordu ama ben kimseyi getirmedim" diye konuştu. Ancak Göçer, SABAH'a "Haksız yere 90 ay yattım. Cezam bitti tahliye oldum. Ama adaletin peşini bırakmayacağım. Arayışım devam edecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde süreç devam ediyor. Suçsuzluğum kanıtlanana kadar davanın takipçisi olacağım. Cezamızı tamamladık şimdi de gidiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Göçer daha önceki açıklamalarında da "Binlerce bina yıkıldı. Sadece tek suçlu ben miyim? Neden sadece ben ceza aldım? Neden depremin günah keçisi ilan edildim" demişti. Yaklaşık 17 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem nedeniyle 6 bin 286 kişi yargılandı. Bunlar arasından Göçer, 198 kişinin ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle tutuklanarak 7 buçuk yıl önce cezaevine girdi. Konya Cezaevi'nde yatan ve can güvenliği nedeniyle Konya 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Göçer'in "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak" tan dolayı aldığı 18 yıl 9 aylık hapis cezası, 2 yıl önce zaman aşımına 8 gün kala onanarak kesinleşti. Yargılama sonunda Göçer'in dışında akrabası ve şirketin taşeronu İsmet Kösebalaban 16 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Parkinson hastası Kösebalaban, 6 yıl önce cezasının bitimine bir yıl kala cezaevinde yaşamını yitirdi. Aynı dosyada yargılanan oğlu Can Göçer ve Zafer Coşkun'la ilgili dava ise zaman aşımına uğradı.
'5 MİLYONLUK SERVETİ GİTTİ'
Veli Göçer'in avukatı Kadir Çiçek, dava süreciyle ilgili şunları söyledi: "Dava sürecini AİHM'e taşıdık ve kabul edildi. 200 sayfa döküman gönderdim. Şu anda sonucunu bekliyoruz. Kendi düşüncemiz, bu yargılamanın adil olmadığı konusunda. İade-i mahkeme talep ettik. Deprem konusunda binlerce dava açıldı. Ama bizim davamıza birinin asası dokundu. TCK 455'le açılan dava, TCK 383'e döndü. Sistemle ilgili bir problemimiz yok. Uygulayıcılarla ilgili problem yaşıyoruz. Belki AİHM'de kazandığımızda kişisel olarak iş işten geçmiş oluyor. Cezaevinde gecen günler geri verilemiyor. Ancak adil yargılama olmadığına kararı verilirse, açılan 200'den fazla hukuk tazminat mahkemeleri var. Hepsi geri dönecek. 1999'a kadar Veli Göçer'in 5 milyon TL serveti vardı. Şimdi hiçbir şeyi yok. Ama borcu çok. Buna rağmen amacımız kesinlikle maddiyat değil, mahkemeden tazminat istemedik. Sadece hukuk bize yanlış uygulanıyor. Biz haklılığımızı kanıtlamak istiyoruz."