Karın ağrısı ve dışkılama güçlüğü şikayetiyle polikliniğe başvuran 90 yaşındaki şair Hüseyin Aydın'a yapılan tahliller sonucunda kalın bağırsak kanseri teşhisi konuldu. Urla Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Ahmet Turan Durak'a "Avukatın yaşlısı cerrahın genci iyidir" ve "Beni gönderme burada sen ameliyatımı yap!" diyen hasta için uygun cerrahi planlandı. Durak, ameliyat için Başhekim Ömer Koçak Bey'in desteğiyle uygun ekipman tamamlandıktan sonra anestezi uzmanı Dr. Yeşim Eren ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yaşar Akay'dan da hastasının süreci ile ilgili destek aldı.
Ameliyat sonrası ilk gün, "2023'ü görmem gerekiyor" diyen hasta akut böbrek yetmezliği ve pnömoni gibi ölüm riski yüksek durumları Dr. Alev Akdıkan'ın yakın takip ve uygun müdahaleler sayesinde 15 günlük zorlu yoğun bakım takibi sonrası sağlık personelinin alkışları eşliğinde servise devredildi. Servis takiplerinde servis hemşirelerinin yerinde takibiyle taburculuk aşamasına gelen şair Hüseyin Aydın taburculuk öncesi şiir kitabını ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Ahmet Turan Durak'a hediye etti.
BU AMELİYATLAR DEVLET HASTANELERİNDE DE YAPILABİLİR
Genel Cerrahi Uzmanı ve Endoskopi ünitesinin de şefliğini yürüten Op. Dr. Ahmet Turan Durak, merkezlerinde birçok kanser vakası teşhisi koyduklarını ve cerrahi tedavisinin uygun hastalarda Urla devlet hastanesinde de sağlanabildiğini ve birçok kez bu prosedürü uyguladıklarını belirtti.
Menopoz sonrası her kadın bireyde ve erişkin erkek hastada demir eksikliğinin endoskopi ve kolonoskopi ile incelenmesi gerektiğini belirterek şunları ekledi. "Kolon kanseri, ülkemizde en sık görülen ilk 10 kanser arasında olup önemli bir sağlık sorunudur. Kanser dokusu genellikle bir portakal büyüklüğüne erişip kalın barsağın içini doldurana kadar tıkanma bulgusu vermemesi nedeniyle vücudumuzun bize ipucu veren ishal ve kabızlık atakları, uzun süredir devam eden karın ağrısı, bulantı, kusma, kanlı dışkılama ya da bizim hastamızda olduğu gibi kansızlık gibi bulguları göz ardı etmemek gerekir. Kalın barsak çoğunlukla kanser öncesindeki oluşumları barındırır ve nispeten kolay erişilebilen bir organdır. Bu nedenle, kalın barsak kanseri erken teşhise uygun bir hastalıktır.
Kalın barsak kanseri gelişmeden önlemek ve erken evrede yakalayabilmek için tarama testleri uygulanmaktadır. Kalın barsak (kolon ve rektumun) polip ve kanserleri çoğu kez iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş (premalign) adenomatöz polipleri ve erken dönem lokalize kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Kolon kanserine yakalanmış bir kişinin tedavisinin devlete maliyeti yaklaşık 30 bin Amerikan doları iken rutin kontroller ile erken evrede yakalanan bu kanserin radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedavileri almasına gerek kalmamış olması çok önemli. Halkımızın "Hastalıktan korkma geç kalmaktan kork" sloganıyla rutin kontrolleri aksatmaması gerekli ki erken tanı sayesinde etkin tedavi fırsatını kaçırmayalım." dedi.