Bir işyerinde 17 Temmuz 1996 yılından beri çalışan ve 9 Ekim 2008 yılında sözleşmesi fesih edilen bir kişi, asgari ücretle çalıştığını ve şehir dışına yaptığı sefer başına 100 lira yol harcırahı aldığını belirterek, 9 Ekim 2008 tarihinde kendisine bir evrak imzalatıldığını ve bu tarihten sonra işe alınmadığını öne sürdü. Bu kişi yapılan fesih işleminin haksız olduğunu, çalıştığı yerde haftanın 7 günü 24 saat esasına göre çalıştığını, hafta ve genel tatillerde izin kullanmadan çalıştığını, 2003 yılından sonra yıllık izinlerinin eksik kullandırıldığını ve ücretlerinin ödenmediğini, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili ve genel tatil çalışma alacağı ile fazla çalışma alacağının olduğunu öne sürerek, bunların işyerinden alınması için İş Mahkemesinde dava açtı.
50 KEZ TRAFİK İHLALİ YAPTIĞI İÇİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ
Davalı şirket ise çalışanın iddialarına yanıt olarak, işçinin şirkette şoför kadrosunda çalıştığını ve LPG taşıma işi yaptığını, 8 Ekim 2008 tarihinde 50 adet trafik ihlali yaptığını, hız limitlerini aştığını, hem kendisinin hem de trafikteki diğer arabaların güvenliğini tehlikeye attığını, iş sözleşmesinin de bu nedenle haklı olarak fesih edildiğini vurguladı. Davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadığını, en son olarak asgari ücret aldığını ve her şehir dışı görevinde 100 kilometreye karşılık 6 lira harcırah ödendiğini, yıllık ücretli izinlerini kullandığını, çalışanın hafta tatili ve genel tatillerde çalışmadığını ve bu nedenle fazla çalışma yapmasının söz konusu olmadığını iddia etti.
KARAR BOZULDU
İlk derece mahkemesinin davacıyı haklı bularak işyerini eksik kalan ödemeleri yapmaya hükmetmesinin ardından, davalı taraf verilen kararı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi heyeti, gelen dosya hakkında incelemelerini tamamladıktan sonra kararın bozulmasına hükmetti.
8 SAATTE 50 KEZ TRAFİK KURAL İHLALİ YAPMIŞ
Kararda, yaşanan olayda davacı işçinin kullandığı araca ait günlük aktivite detay raporu içeriğine göre, yaklaşık 8 saat 24 dakikalık seyir esnasında alınan 458 kilometrelik mesafe içerisinde çalışanın 50 kez kural ihlali yaptığı ve bunlardan 44 tanesinin aşırı hız ihlali olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Aracın LPG taşıma işinde kullanıldığı gözetildiğinde, bu kural ihlallerinin ilgili yasa gereğince iş güvenliğinin tehlikeye düşürülmesi niteliğinde olduğu kaydedilen kararda, işverenin herhangi bir ihtar, uyarı veya bildirim yapmasına gerek kalmaksızın derhal fesih hakkını kullanabileceğinin kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Buna göre, işveren tarafından yapılan fesih haklı olduğundan delillerin yanılgılı değerlendirilmesi sonucu verilen kararın hatalı olduğu ve bozmayı gerektirdiğine hükmedildi.