Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Akciğer Nakli Ekibi, şimdiye kadar 50'ye yakın hastaya yaptıkları başarılı akciğer nakli operasyonlarıyla akciğerleri tükenmiş hastalara nefes oldu. Son olarak bunlardan biri de bankadan emekli olan 68 yaşındaki Zühtü Candan oldu. Candan'a, 4 yıl önce akciğer sertleşmesine bağlı akciğer yetmezliği teşhisi kondu. 14 ay önce ise artık makinelere bağlı olmadan nefes alamaz hale geldi. Akciğer nakli için bekleme listesine alındı. Bağış bekliyordu. Beyin ölümü gerçekleşen 32 yaşındaki bir kişinin organlarının bağışlandığı bilgisi gelince Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Ekibi, hazırlıklara başladı. Yapılanan tetkiklerde bağışlanan akciğer ile Candan'ın uyum sağladığı belirlendi.
EN BÜYÜK TEŞEKKÜR SİZLERE
Göğüs Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Ahmet Erdal Taşçı önderliğindeki akciğer nakli ekibindeki Doç. Dr. Mustafa Vayvada, Uzm. Dr. Murat Ersin Çardak ve Uzm. Dr. Sevinç Çıtak ile Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Ayşe Nigar Halis, Uzm. Dr. Ertan Sarıbaş, Uzm. Dr. Pınar Atagün Güney ve Organ Nakli Koordinatörü Azize Göktürk, tarafından akciğer nakli gerçekleştirildi.
14 AYDIR NAKİL BEKLİYORDU
Nakil operasyonuna giren Göğüs Cerrahisi Uzmanı. Dr. Sevinç Çıtak, "Akciğer nakli canlı vericiden gerçekleşen bir nakil türü değil. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının bağışlanmasıyla yapılabiliyor. Bu nedenle de hastamız 14 aydır nakil sırasında bekliyordu. Makinelere bağlı olarak yaşamını sürdürebiliyordu. Oksijene bağımlıydı. Günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmişti. Bağış haberini duyunca çok heyecanlandı. Umutla bağış yapılmasını bekliyordu. Kalp nakillerinde olduğu gibi akciğer nakillerinde de maalesef bir kişinin hayatının bittiği noktada beyin ölümü gerçekleştiğinde yapılan organ bağışları başkasının hayatına can olabiliyor. Bu hastamızda da öyle oldu. 32 yaşındaki bağışçının akciğerleri şimdi hastamıza nefes oldu" dedi.
ÖZLEMLE DERİN BİR NEFES ALDI
Operasyonun başarıyla geçtiğini belirten Dr. Sevinç Çıtak, "24 saat sonrası hastamız ilk nefesini aldı. Uzun zamandır ilk defa makinesiz nefes alınca, özlemle o kadar derin bir nefes aldı ki bunun mutluluğu yüzünden okunuyordu. Bizlere teşekkür etti. Şimdi an be an takiplerini sürdüreceğiz. Yoğun bakım aşamasından sonra da serviste takiplerimizi yapacağız" dedi.
HAYALİ TORUNUYLA GEZMEK
Hastanın bir torunu olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sevinç Çıtak "Hastamızın hayali torununu gezmeye göstürmekti. İnşallah artık dede-torun birlikte güzel vakit geçirecekler" dedi.
68 YAŞINDA DA AKCİĞER NAKLİ OLUR
Türkiye'de bugüne kadar en yaşlı kişiye akciğer nakli yapılmasıyla ilgili de Uzm. Dr. Sevinç Çıtak, şunları söyledi: "65 yaştan sonra akciğer nakli olmaz gibi bir ön yargı var. 65 yaş üstü her hastaya yapılamaz ama bizim hastamız zinde ve bu operasyon için uygun bir hastaydı. Artık yaş ortalaması kadın ve erkeklerde oldukça yükseldi. Bu nedenle ileri yaş nakillere ihtiyaç da artıyor. Dünyada da böyle. Bizim için her yaşın ayrı bir güzelliği var. Ülkemizde organ bağışı maalesef çok az. Bağışların artması gerekiyor" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, başarılı operasyonu "Yeni akciğerle ilk nefes' diye duyurdu. Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından "Yeni akciğerle ilk nefes" notuyla nakil yapılan hastanın görüntüsünü paylaştı. Bakan Koca, "Naklin 68 yaşındaki hastamız iyi durumda. Koşuyolu SUAM akciğer nakli ekibini kutluyorum. Dünyada ilk akciğer nakli tam 60 yıl önce yapılmıştı" ifadelerini kullandı.