Dünya birkaç haftadır tetikte
Tayvan'ın kuzeydoğusu dün 6.5 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İlan şehri yakınlarında denizde meydana gelen depremde can kaybı yaşanmadı.
İtalya'da 20 Mayıs'tan bu yana depremlerde 26 kişi öldü, milyonlarca avroluk hasar oluştu. Önceki gün Venedik'te 4.5 büyüklüğünde deprem oldu.
Meksika ve Japonya'da geçtiğimiz ay sonlarında meydana gelen 7.4 ve 6.1 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı yaşanmadı.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde 6 Haziran'da 4.2 büyüklüğünde deprem oldu.
Marmara Denizi'nde Marmara Ereğlisi ilçesi açıklarında 7 Haziran'da meydana gelen ve Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul'da da hissedilen deprem 5.1 büyüklüğündeydi. DIŞ HABERLER
Özel: En büyük artçı 4.9 olarak kaydedildi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi ve Ege Bölgesi'nin son 1,5 yıldır aktif bir depremselliğin söz konusu olduğunu söyledi. Özel şöyle konuştu: "Anadolu levhasında güneye doğru 3 cm'lik bir hareket oluyor. Bu da kırılmalara sebep oluyor. Tektonik olarak oldukça aktif bir bölge. Yılda 3 cm güneye doğru levhanın hareketi burada gerilme meydana getiriyor ve çok sık depremler kaydettiğimiz bir yer. Geçmişte de meydana gelmiş depremler var. Özellikle 1957'de Fethiye açıklarında meydana gelmiş deprem önemli bir depremdir." Ege'deki deprem siteminin Marmara'daki sistemden farklı olduğunu söyleyen Özel, "Dünyadaki bütün depremler birbirleriyle ilişkili. Ancak Marmara'da olabilecek bir deprem ile yorumlamak mümkün değil. Her deprem o bölgedeki enerjinin açığa çıkmasıdır ve bulunduğu fayı rahatlatır. Ama çevresinde bir sürü fayın olduğu bir bölge, hareketlilik olabilir" diye konuştu. 30 yakın artçının kaydedildiğini aktaran Özel, en büyük artçının 4.9 olarak kaydedildiğini belirtti.
Ercan: Depremler 2013'e kadar sürer
Türkiye'deki deprem kuşaklarına ilişkin açıklamalarında Fethiye'de 7 büyüklüğünde deprem olacağını öngören deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Fethiye Ölüdeniz açıklarındaki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Van depreminden sonra bu bölgede gerilmeler meydana gelmişti" dedi. Ercan, "Bundan dolayı böyle bir depremin yaşanacağı kanısına varmıştım. Bu bölgedeki depremler 2013'e kadar sürecektir. Artçı depremler de 15-20 gün devam eder" şeklinde konuştu. Depremin meydana geldiği bölgede 42 yıldır deprem olmadığını aktaran Ercan, "Güney Ege'de dalmabatma diye nitelendirdiğimiz olay sonucunda deprem oluşmuştur. Bu yüzden bu bölge depremin etkisindedir. Depremin olması çok normal. 'Ege Dolgusu' dediğimiz yerde yaşanmaması şanstır. Bu bölgede olsaydı sonuçları çok daha kötü olabilirdi. Ege ve Akdeniz bu depremin etkisindedir" ifadelerini kullandı. Ercan, ayrıca "Meslektaşlarımız açıklamalarında bölgenin turizm merkezi olduğunu unutmamalı. Çünkü bölge turizmle geçiniyor" uyarısında bulundu. CİHAN
Erdoğan CANKUŞ - Ali Osman KILIÇ / SABAH