Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından bir süre önce açılışı gerçekleştirilen Hatay Engelli Sosyal Girişimcilik Merkezi'nde depremde uzuvlarını kaybeden ampute bireyler ve onların yakınlarının rahat edebilmesi her şey düşünülmüş. Uzuvlarını kaybedenlere protez ve ortez üretimi yapılan merkezde görevliler depremzedelerin yeni hayatlarına ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyor. Önce depremzedeler için protez-ortez üretim merkezi olarak inşa edilen merkez daha sonra engelli çocuklar ve anneleri içim modern bir binaya dönüştürüldü. Merkezde, heykel, kil, origami, mozaik, ahşap oyuncak tasarım ve geleneksel oyun üniteleriyle kütüphane-sesli kütüphane kuruldu. Engelli anneler ve kadınlar için üretim üssü olan merkezde, keşif ve atölye çalışmalarının yanı sıra sanal uğraş alanları, sinema-tiyatro salonu ile sportif beceri koordinasyon üniteleri, kuaför, Türk hamamı hayata geçirildi. Çocuklarıyla gelen aileler, "Merkeze geldiğimiz zaman çocuklarımız buradan gitmek istemiyorlar. Burada zamanın nasıl geçtiğini de anlamıyoruz. Sadece çocuklarımız değil biz de memnunuz. Merkezi hayata geçirenlere çok teşekkür ediyoruz. Adeta 5 yıldızlı bir otel konseptinde" dediler.
AÇILIŞI EMİNE ERDOĞAN YAPTI
Asrın felaketinde enkazın altında kalmaları sonucu uzuv kaybı yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak üzere Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) yerleşkesinde Hatay Valiliği, HMKÜ, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Fiziksel Engelliler Vakfı işbirliğiyle, Engelli Sosyal Girişimcilik Merkezi kuruldu. Deprem sonrasında yapımına başlanan ve kısa sürede tamamlanan merkezin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından yapıldı. Randevu sistemiyle çalışan ve şu an 28 hastanın rehabilitesinin sürdüğü merkez uzuvlarını kaybeden küçük çocuklar ile ailelerinin adeta vakitleri doya doya geçireceği bir merkez konumunda.
SİNEMA, KUAFÖR VE TÜRK HAMAMI…
Görevlilerin yakın ilgisi ve güleryüzüyle karşılanan depremzedelerin merkezde mutlu ayrılmaları için her şey düşünülmüş. Çocuklar için oyun salonu, kütüphane, mutfak atölyeleri, sinema, tiyatro salonları, anneler için ise kuaför, bakım merkezi, hem kendilerinin hem de çocuklarını yıkayabilecek Türk hamamı merkezde yer alıyor. Merkeze gelen ve hiç gitmek istemeyen çocuklarının mutluluğun gören aileler, "Çocuklarımız burada hayata ilk adımı atıyorlar. Merkezde herşeyi düşünmüşler. Yavrularımız merkezden ayrılmak istemiyorlar. Tekrar gelecekleri günü sabırsızlıkla bekliyorlar. Hem biz hem çocuklarımızı mutlu oluyoruz" diyerek sevinçlerini dile getirdiler.
"MUTLULUKLARINA ODAKLANIYORUZ"
Merkezde görev yapan protez-ortez teknikerleri, merkeze tekerlekli sandalye ile gelip yürüyerek çıkan hastaları gördükleri zaman mutlu olduklarını dile getirdi. Ortez –protez teknikeri ve aynı zamanda tesis sorumlusu Temren Kemal Keskin ile beraberindeki teknikerler Sümeyra Alcın, Gökhan Yılmaz ve Yağmur Durmaz'ın tek düşünceleri hastaları merkezden mutlu olarak ayrılması. Merkezde ortez-protez üretiminden, fizik tedavisi, ölçüme kadar tüm işlemleri yaptıklarını dile getiren tekniker Keskin, "Biz bu işe sadece iş olarak bakmıyoruz. İnsanlara yardımcı olmak bizi motive ediyor. Bu motiveden kaynaklı gece-gündüz çalışıyor ve o insanın mutluluğuna odaklanıyoruz. Zaten ayağa kalkıp yürüdükten sonra bütün yorgunluğumuz sevince dönüşüyor" diye konuştu.