Ankara
Bilkent Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Emine Esra Karaca, güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının, katarakt, sarı nokta, kornea yanıkları gibi hastalıklara yol açabileceğini söyledi. UV ışınlarını engellemek için güneş gözlüğü kullanmanın en iyi yol olduğunu vurgulayan Karaca, gözlük seçiminde izlenmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
1- Gözlüğün şekli nasıl olmalı?
Gözlükler yüze baskı yapmamalı. Çerçevenin kulaklara ve buruna uygun şekilde oturduğundan emin olunmalı. Büyük ve geniş çerçeveler, gözleri daha iyi koruyabilir. Güneş gözlüklerinin ışığı ne kadar iyi engellediği UV200, UV400 ve UV600 gibi ifadelerle belirtilir.
Özellikle deniz kenarında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri tercih edilmeli.
2- Hangi belgelere bakılmalı?
UV veya morötesi ışınları bloke ettiğini gös- teren sertifika olmalı. Güvenilir tescil belgesi olan CE belgesi mutlaka bulunmalı.
3- Cam rengi önemli mi?
Kaliteli güneş gözlüğünde, camın rengi yerine UV ışığını ne kadar iyi engellediği daha önemli. Çok koyu renkli camlar UV ışınlarını daha fazla engellemez. Renkli ve cam aynalı gözlükler, stil ve moda açısından oldukça popüler. Cam aynalı güneş gözlüğü lensin üzerine ince metalik kaplamalar yerleştirilerek oluşturulurlar. Bu cilalar gözünüze giren görünür ışık miktarını azaltabilir ama tam anlamıyla UV radyasyonuna karşı koruma sağlayacaklarına güvenmemelisiniz.
4- Markaya aldanmak yanıltıcı olur mu?
Fiyatı yüksek olan gözlüklerin her zaman tam koruma sağladığı doğru değil. Sahte güneş gözlüklerinin kullanılmasından ise kesinlikle kaçınılmalı çünkü onlar gözbebeğinin gözün kendini doğal yolla koruma özelliğini devre dışı bırakır.
5- Numaralı gözlük kullananlara ne önerirsiniz?
Kontakt lens kullanarak numarasız güneş gözlüğü takabilirler. Eğer gözlük derecelerine uygun güneş gözlüğü kullanmak istiyorlarsa göz doktoruna başvurabilirler.