Metropol İstanbul'un tarihi yarımadası Fatih'te, Kadırga sokakları arasında sıkışıp yok olmaya yüz tutmuş 464 yıllık Bostancıbaşı Ali Ağa Çeşmesi, Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay ve Sanat Tarihçisi Yavuz Tiryaki'nin tweet'leriyle adeta yeniden keşfedildi.
Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay ve Sanat Tarihçisi Yavuz Tiryaki yaşanan süreci SABAH'a anlattı.
YARISINA KADAR BETONA GÖMÜLMÜŞTÜ
24 yaşındaki Arkeolog Yavaşçay "Kadırga sokaklarında gezerken, kıraathane içerisindeki bu çeşmeyi fark ettim. Yarısına kadar betona gömülmüş ve Kadırga'daki diğer kültür miraslarımız gibi oldukça bakımsız bir vaziyetteydi. Tarihi eserlerimizin bu durumda olması beni derinden üzüyor. Bu üzüntümü ifade etmek için de sosyal medyadan bir paylaşımda bulundum" ifadelerini kullandı.
KAYIP SANIYORDUM
Metropol İstanbul'daki tarihi çeşmeler üzerinde çalışma yürüten Sanat Tarihçisi Yavuz Tiryaki "Sosyal medyada araştırma yaparken Ömer'in tweetini gördüm.
Çeşmeyi ilk gördüğümde tanımıştım ama emin olmak için tam olarak nerede olduğunu sorunca Bostancıbaşı Ali Ağa Çesmesi olduğunu anladım. Ben çeşmeyi biliyordum ancak kayıp sanıyordum.
1558 yılında Bostancıbaşı Ali Ağa Camii ile birlikte inşa edilmiş. 464 yıllık hayli uzun bir tarihi var ama şu anki hali içler acısı" diye konuştu.
TARİHE SAYGI GELECEĞE SAYGIDIR
Yavaşçay "Tarihi yarımadamızda, özellikle de Kadırga'da birçok eser bu çeşmeyle aynı kaderi paylaşıyor. Yavuz Bey sayesinde öğrendik ki çeşme yaklaşık 5 asırlık bir tarihe sahipmiş ama şu anki hali gerçekten acınası durumda. Ben aynı zamanda turist rehberliği öğrencisiyim. Gönül isterdi ki tıpkı diğer kültür miraslarımız gibi bu çeşmeyi de gelecekte turistlere tanıtma imkanımız olsaydı… Tarihe saygı geleceğe saygıdır. Acilen kültür miraslarımıza sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.