Müslümanlar için en özel zamanlardan bir tanesi olan üç ayların başlamasına artık çok kısa bir süre kaldı. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içerisinde bulunduran üç ayların ne zaman başlayacağı ile ilgili Diyanet'in yayınlayacağı takvim bekleniyordu. Diyanet İşleri'nin 2020 yılı için yayınladığı dini takvimde bu özel zamanın başlama tarihi belli oldu. Bolluk ve bereketin çok olduğu, Rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı, yapılan ibadetlerinin sevabının çok daha fazla olduğu üç aylar ne zaman başlayacak? Haberimizin içerisinden Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içerisinde bulunduran üç ayların başlama tarihine ulaşabilirsiniz…
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, 3 aylar bu yıl 25 Şubat 2020 Salı günü yayınlanacak. Bu özel ve anlamlı günde yapılan ibadetler daha çok sevaba kavuşacak. Bolluk ve bereket artacak. İnsanların içine manevi huzur çökecek.
Mübarek üç aylar, 2020 yılında Receb ayının ilk günü olan 25 Şubat Salı günü başlayacak.
Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 27 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek.
Miraç Kandili 21 Mart Cumartesi günü, Berat Kandili ise 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.
Bu yıl Ramazan ayı ise 24 Nisan Cuma günü başlayacak.
2020 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?
Regaib Kandili 27 Şubat perşembe günü
Miraç Kandili 21 Mart cumartesi günü
Berat Kandili 07 Nisan salı günü
Mevlid Kandili 28 Ekim çarşamba günü
ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren üç ayları dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.
– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.
– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.