On bir ayın sultanına sayılı saatler kala milyonlarca kişi bugüne ulaşmanın heyecanını yaşıyor. Bu ayı en verimli şekilde değerlendirmek isteyenler farz olan oruç ibadetini yerine getirirken yatsı ezanı ile birlikte teravih namazlarını da kılacaklar. Corona virüsü salgınına tedbir amaçlı olarak camilerde namaz kılınmayacak olması yürekleri burksa da teravih namazları evlerde eda edilecek. Eller semaya yükselecek ve salgının sona ermesi için dualar edilecek. Teravih namazı nasıl kılınır ve teravih namazı kaç rekât gibi sorular da bugün araştırılmaya başladı. Peki, teravih namazı kaç rekâttır ve teravih namazı evde nasıl kılınır, hangi dualar ve sureler okunur? İşte adım adım kılınışı
Ramazan ayının ilk teravih namazı bu akşam eda edilecek. Salgın nedeniyle camilerde kılınamaycak olan teravih namazı evlerde kılınacak. Bu namazı doğru bir şekilde kılmak isteyen kişiler teravih namazı nasıl kılınır ve kaç rekât sorusuna dair tüm ayrıntıları buradan okuyabilirler.
İşte adım adım kılınışı;
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazı, Ramazan ayında olmak üzere yirmi rekattan ibaret sünnet namazıdır. Teravih namazına Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ve dört halife de devam etmiştir. Diğer namazlardan teravih namazının kılınışın bir farkı yoktur. Yani iki rekât bir namaz nasıl kılınıyorsa, mesela sabah namazının sünneti diyelim teravih namazının iki rekâtı o şekilde kılınır.
Ondan sonraki bütün rekâtlar da bir birinin benzeridir. Sabah namazının iki rekat sünnetini veya farzını ölçü alabiliriz. Teravih namazı yatsı ile vitir arasında kılınmalıdır.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer'in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer'in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.