Dün Marmara Denizi'nde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelirken, sarsıntı çevre illerde ve İstanbul'da yoğun bir şekilde hissedildi. Pek çok vatandaşı tedirgin eden bu depremin ardından ise uzman isimler konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu noktada dikkat çeken açıklamalardan bir tanesi de İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi. Ercan, bu depremin gelecekte aynı konumda 7 ile 10 km derinde olacak M7 ile M7.2'lik depremin alıştırması olduğunu belirtti. Öte yandan İstanbul'da dün yaşanan deprem ile ilgili pek çok uzmanda açıklamalarda bulundu. İşte son dakika haberinin ayrıntıları…
İstanbul'da dün saatler 16.47'i gösterdiğinde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan bu sarsıntının ardından vatandaşlar deprem uzmanlarının açıklamalarını yakından takip ediyor. Konuyla ilgili deprem uzmanı Ahmet Ercan'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım pek çok vatandaşı tedirgin etti. İşte Övgün Ahmet Ercan'ın o açıklamaları ve diğer uzmanların deprem ile ilgili açıklamaları…
BU FAY ÜZERİNDE OLAN HER DEPREM ÖNEMSENMELİDİR
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi ve Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından depremle ilgili değerlendirmede bulundu.
Görür, şunları belirtti:
* Arkadaşlar bu gün olan 4,7 depremi haritada yerine göz kararı koydum.
* Bir önceki 5,8 depremine yakın veya biraz doğusunda.
* Bu deprem büyük depremi beklediğimiz fayın üzerinde. Onun için sıkıntılı.
* Bu fay üzerinde olan her deprem önemsenmelidir. Fayın kırılma eğilimini gösterir.
DEPREME EN DAYANIKLI İLÇELER HANGİLERİ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
"7 İLE 7.2'LİK DEPREMİN ALIŞTIRMASI"
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depremini değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ercan, şunları belirtti:
* Sabah Tekirdağ kolunun batı uçunda 17 tane depremcikle deprem fırtınası oluşmuştu.
* Aynı kolun göbeğinde bu kez 4.8'lik küçük bir deprem oluştu.
* Bu depremle gelecekte aynı konumda 7 ile 10 km derinde olacak M7 ile M7.2'lik depremin alıştırmasıdır.
* 2045'deki ana depremi görünceye dek bu büyüklükte depremlerin olması beklenir. Ardından büyük bir deprem beklemiyorum.
"26 EYLÜL'ÜN GECİKMİŞ BİR ARTÇI DEPREMİ"
Deprem sığ olduğunu belirten Eyidoğan, "Şu ana kadar depremin mekanizma çözümü belirlenemediği için 26 Eylül 2019 depremiyle mekanik ilişkisini yorumlamak zordur. Ancak bulunduğu yer itibarıyla aynı nitelikte ve aynı tektonik rejimin özelliklerini yansıttığını söyleyebiliriz. Bu deprem 26 Eylül 2019 depreminin gecikmiş bir artçı depremi olarak değerlendirilebilir, ancak oldukça gecikmeli olan bu orta kuvvette depremin 26 Eylül depreminde kırılmayan bir parçasının gecikmeli kırılması olduğu yorumunu tercih ederim" ifadelerini kullandı.
Öte yandan konuya farklı bir bakış açısı da Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan geldi. Bektaş, yaşanan bu depremin Trabzon ve Rize'deki deprem tehlikesini 3 kat arttırdığını belirtti. İşte Bektaş'ın açıklamaları;
'DEPREM TEHLİKESİNİ 3 KAT ARTTIRDI'
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deprem riskinin bilinenden daha fazla olduğuna dikkat çekerek, "Doğu Karadeniz'de şehirleşmeye bağlı olarak aşırı nüfus artışı nedeni ile denizden yer kazanma olayları yani dolgu alanları yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Ama artık dolguların yeni yönetmeliğe göre yapılması gerekiyor. Karadeniz'de gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, hem Trabzon, hem de Rize'nin deprem tehlikesini 3 kat artırdı. Dolgularda deprem tehlikesi daha da arttı. Dolgular üzerinde elbette binalar yapılacak, ama dolgunun tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor" dedi.