Üç aylardan biri olan ve Ramazan'ın habercisi olan 2020 Recep ayı il il iftar saatleri belli oldu. Mübarek Recep ayı yüce Allah'a kulluk ve ibadet aydır. Bu ayda tutulan oruçlar ve yapılan ibadetlerin kat ve kat sevabı vardır. İslam dini için önem arz eden ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020 Recep ayı il il "İftar ve Sahur saatleri" belli oldu. Mübarek Recep ayı dolayısıyla oruç tutan Müslümanlar, bugün iftar saat kaçta? ve iftar ne zaman? sorularının yanıtlarını arıyorlar. Haberimizde, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere tüm illerin 2020 iftar saatlerine ulaşabilirsiniz.
2020 RECEP AYI İL İL İFTAR SAATLERİ! İFTAR BUGÜN SAAT KAÇTA?
İstanbul'da iftar saati: 18:57
İzmir'de iftar saati: 19:06
Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Ankara, İzmir ve diğer tüm illerin iftar saatlerini açıkladı. Haberimizde, üç aylar orucu iftar vakti 2020 saatleri yer alıyor.
İSTANBUL İFTAR VAKTİ İÇİN TIKLAYIN
ANKARA İFTAR VAKTİ İÇİN TIKLAYIN
TÜM İLLERİN İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN
ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."
RECEP AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?
Üç aylarda devamlı olarak tutulmamasını ama çoğunluğunun oruç ibadetiyle geçirilmesini tavsiye eden Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), üç aylarda oruç tutma durumu ile ilgili hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır: "Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak." (Ebu Davut,Savm 54) hadis-i şerifin devamında ravi olan sahabi şunları söylediği bilinmektedir:
"Resulullah 'tut' dedikçe, üç parmağını yumdu, 'bırak' deyince de üç parmağını bıraktı." Böylece Peygamberimizin o zata, "Üç gün tut, üç gün ara ver" dediği anlaşılıyordu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;
"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185).
Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."