Tüm araç sahiplerini ilgilendiren yeni dönemde çakar düzenlemesi merak edildi. Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan 'çakar lamba' kullanımı için geri sayım başladı. 1 Kasım 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan uygulamada kamu ve özel araç sahipleri detayları araştırıyor. Peki çakar lambayı kimler kullanabilecek, kimler kullanamayacak? İşte tüm ayrıntılar…
Yeni düzenleme ile birlikte "çakar lamba" kullanabilecek makamlar;
İçişleri Bakanlığı, kamudan başlanarak özel araç sürücüleri dahil 'yetkisiz çakar' kullanımının 1 Kasım'dan itibaren yasaklanacağını, bu tarihten itibaren kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda 'çakar' olarak tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerinin kullanımına izin verilmeyeceğini açıkladı.
1 KASIM'DAN SONRA, KURALLARA UYMAYANLAR TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
Bu usul ve esasların yürürlüğe gireceği 01 Kasım 2019 tarihinden itibaren, tüm trafik birimlerimiz etkin bir denetime başlayacak. Belirtilen şartları sağlamayan tüm araçlara, araç sürücülerine ilişkin mevzuatta belirtilen idari yaptırımlar uygulanacak. Belirlenen esaslara uymadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilecek. Bununla birlikte yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlileri hakkında da gerekli işlemler tesis edilecek. Mevzuat dışı çakar, ağır kusur sayılması için çalışma başlatılacak. Ayrıca, Karayolları Trafik Muayenesinde araçlarda mevzuat dışında sesli ve ışıklı uyarı sisteminin bulunmasının da 'ağır kusur' olarak nitelendirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Yeni düzenleme ile birlikte "çakar lamba" kullanabilecek makamlar;
Cumhurbaşkanı,
TBMM Başkanı,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı,
TBMM'de en çok üyeye sahip birinci siyasi parti grubu başkanı,
TBMM'de en çok üyeye sahip ikinci siyasi parti grubu başkanı,
eski cumhurbaşkanları,
Anayasa Mahkemesi Başkanı,
Yargıtay Birinci Başkanı,
Danıştay Başkanı,
Sayıştay Başkanı,
bakanlar,
TBMM başkan vekilleri,
TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları,
TBMM üyelerinden Kurumsal Protokol Listesi'nde bulunanlar,
YÖK Başkanı,
Genelkurmay Başkanı,
Diyanet İşleri Başkanı,
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı,
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı,
TBMM Genel Sekreteri,
Cumhurbaşkanı'na doğrudan bağlı kurum yöneticileri (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayi Başkanı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı, MGK Genel Sekreteri, Strateji ve Bütçe Başkanı, İletişim Başkanı, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü, Devlet Arşivleri Başkanı, Milli Saraylar Başkanı),
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı,
Danıştay Başsavcısı,
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı,
Anayasa Mahkemesi üyeleri,
bakan yardımcıları,
valiler,
kuvvet komutanları,
Jandarma Genel Komutanı,
Emniyet Genel Müdürü,
Sahil Güvenlik Komutanı,
Hâkim ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili.