Soyağacı sorgulama nasıl yapılır? Soy bilgisi nasıl öğrenilir? Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü Alt Üst Soy Bilgisi sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılmaya devam ediyor. Ayrıntılı olarak soyağacınızı öğrenebileceğiniz, sülalenizin soy bilgisiyle alakalı kafanızda olan soru işaretlerine cevap bulabileceğiniz tüm ayrıntıları sizler için hazırladık. e-Devlet'e nasıl girilir? Soyağacı nasıl sorgulanır? sorularının yanıtları haberimizde...
e-Devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama sekmesine gelerek talep oluşturduktan sonra alt üst soy belgeniz liste şeklinde sizlere ulaşmış oluyor.
e-Devlet Alt-Üst Soy Bilgisi Öğrenme (TIKLA-ÖĞREN)
Sabah Gazetesi Yazarı Erhan Afyoncu, "Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800'lere kadar inmektedir. Ancak bu her nüfus müdürlüğü için geçerli değildir. Bu yüzden benim soyum eskilere gitmiyor diye vesveseye kapılmamak gerekir.Aile büyüklerinden ailenin geçmişiyle ilgili bilgilerin toplanması da büyük önem arzetmektedir. Çünkü ailenin geçmişini bilenler azalmaktadır ve bu bilgiler kayıt altına da alınmamıştır.
Aileden gerekli malumat öğrenildikten ve alt-üst soy sorgulamadan bilgiler alındıktan sonra arşivlere müracaat ederek daha gerilere gidilebilir. Ancak bu profesyonel bir araştırma gerekir. Eski yazı ve arşivlerin sistemini bilmeyenler bu araştırmayı yapamaz" ifadelerini kullanıyor.
Erhan Afyoncu şöyle devam ediyor: "Soy tarihi araştırmaları için ilk olarak nüfus defterlerine bakmak gerekir. II. Mahmud'un emriyle 1831'de tutulmaya başlayan nüfus defterlerinin ilk sayımları Osmanlı Arşivi'ndedir. 1880'den sonraki defterler ve arada tutulan vukuat kayıtları ise Nüfus Genel Müdürlüğü Arşivi'ndedir. Bu defterleri destekleyecek diğer kayıtlar ise Osmanlı Arşivi'nde bulunan ve 19. yüzyılın ortalarına ait olan Temettuat defterleridir."
DİKKAT!
SOYAĞACI BİLGİLERİNİZİ KESİNLİKLE PAYLAŞMAYIN!
Geçtiğimiz günlerde yeniden hizmete açılan alt üst soy ağacı sorgulama sisteminde hala büyük yoğunluk yaşanıyor. Bazı vatandaşlar ise soyağacı bilgilerini tamamen açık bi şekilde sosyal medya hesaplarında paylaşmaya başladı. Bankalar yaptıkları uyarılarda hiç kimseyle anne kızlık soyadınızı paylaşmamanız için uyarı üstüne uyarı yaparken vatandaşların soyağacı bilgilerini açık bir şekilde sosyal medyada paylaşması kişisel veri güvenlikleri için tehlike oluşturuyor. Güvenliğiniz için soyağacı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.