En son Ordu'da 17 yaşındaki liseli İbrahim Can Duman'ın intiharına neden olan oyunun engellenmesine yönelik standart bir adres şimdilik yok. Ancak uzmanlara göre; ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak, ortak bilgisayar ağında olmak, internet oyunlarını birlikte belirlemek, çocukları sık sık denetlemek ve oyunlardaki "yabancı"lara dikkat etmek gerek. İşte uzman görüşleri:
Uzman psikolog Dr. Özge Özkan: Mavi Balina ödüllendirerek bağımlılık yapıyor. Genelde bu oyunlara bağımlı olan ergenlerde aile ilişkileri zayıf. Gerçek sosyal dünya ile ilişkisi zayıf olanlar kendilerini bu sisteme ait hissediyor ve gerçeklik algısı yok olmaya başlıyor. Kendilerine zarar vermekten zevk alıyor. Görevleri yerine getirirken adrenalin yükseldiği için haz almaya başlıyorlar. Kişiliği tam oturmayan ergenler "Yapmam gerekiyor" algısı ile hareket ediyor. Ailelerin yapması gereken en önemli şey denetim. Çocuklar bir saatten fazla bilgisayarın başında oturmamalı. Denetim ve iletişim konusunda anne babalar da destek alabilir.
OYUNA ENGEL ADRES YOK
Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe: Oyunda oyunculara 50 görev veriliyor. Verilen bu görevlerin sonunda; oyuncunun intiharı isteniyor. Aileler çocukları ile sağlıklı iletişim kurmalı ve çocuklarından haberdar olmalı. Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırına dikkat edilmeli. Sanal dünyada yabancılara karşı çocuklar uyarılmalı.
DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ
Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği Başkanı Burcu Yılmaz: Dijital oyun, dünya çapında 109 milyar dolarlık dev bir sektör, dijital oyun tutkunlarının sayısı ise 2,2 milyarı aşmış bulunmakta. Dijital oyun oynamaya ayrılan süre bakımından ülke olarak 3. sıradayız. Bu tutkunların sayısı kaygı verecek derecede yüksek. Ülkemizde günde 31.2 milyon oyuncu, 40 milyon saat oyun oynamakta, oyuncular yoğunlukla çocuk ve gençler. Anne babaların çocuklarını korumak için bilgi ve becerilerini geliştirmeleri gerek. Ailelerin en büyük misyonu çocukları koruma, kollama ve güvende tutmaktır. Z kuşağı diye tanımlanan bu nesil, dijital hakimiyet ve beceriler bakımından ailelerin çok önünde.
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül: Ebeveynlerin, tehlikeli yazılımları fark etmesi için, çocuklarla sürekli iletişim içinde olması şart. Çocuklarla kullandıkları elektronik eşyadan hangi oyunları oynadıkları kontrol edilmeli. Gerekirse psikologdan yardım gerekir.