Kars'ta Cumhuriyet Caddesi Kavşağı'nda önceki gün iki otomobilin çarpıştığı kazada, Mehmet Çelebi'nin kullandığı araçtaki 4 aylık Arasta Çelebi, arka camdan fırlayarak yola savruldu. Talihsiz bebek olay yerinde can verdi. Kaza, akıllara araçlardaki çocuk koltuklarının nasıl bağlanması gerektiğini ve bunun standartlarının neler olması gerektiğini getirdi.
Bebek ya da çocuk koltukları, Türkiye'de 7 yıldır zorunlu ama bu zorunluluk tıpkı emniyet kemeri gibi geri planda kalıyor. Oysa emniyet kemerinin yetişkinlere sağladığı güvenlik gibi çocuk koltukları da bebeklerin ve çocukların araç içerisindeki güvenliklerinden ve konforlarından sorumlu. Çünkü savunmasız ve oldukça hareketli olan bebeklerle çocukların kemik oluşumları, vücut ve beyin yapıları gelişmekte olduğu dış darbelere karşı korunmasız oluyor. Trafik güvenliği uzmanları 0-18 kilograma kadar olan bebeklerin, bebek koltuğuna doğru bir şekilde bağlanmalarını ve mutlaka sabit olması gerektiğini vurguladı. otohaber Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Halit Bolkan, "Kaza yapmana bile gerek yok, sert bir fren de yeterlidir. Anne kucağında yolculuk yapan bebek, araçta en büyük tehlikede olan kişidir. Bebek ve çocuk koltukları aksesuar değil can güvenliği için gerekliliktir" dedi.
SIKILIR DEME, BAĞLA
Karayolları Trafik Güvenliği Uzmanı Halil Saraç ise, bebekler ve çocukların koruma pusetlerindeki kemerlerinden sıkılıp ağladıklarını ve ebeveynlerin de bu nedenle kemerleri doğru kullanmadıklarını vurguladı. Saraç, "Çocuk sıkılır diye pusetteki kemerleri bağlamamak çok yanlış. Çocuğunuzun mümkün olduğunca araç çocuk koltuğunda seyahat etmesini sağlayın. Üç noktalı emniyet kemerinin omuzdan gelen kısmı, omuz üzerinden ve göğüs kafesinden çapraz geçmeli. Yüz ve boyun bölgelerine dokunmayacak şekilde ayarlanmalıdır. İki noktalı kemerler veya üç noktalı kemerlerin iki noktalı şeridi, kalçaların üst kısmında, ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı" dedi.
HAYAT KURTARAN ALTIN ÖNLEMLER
- Çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılmalı. (Bu, önden çarpmalarda yüzde 29 daha güvenli)
- Çocuk koltukları, kaymaması için araca emniyet kemeriyle iyice sabitlenmeli.
- Üretici talimatları ve kılavuzları mutlaka okunmalıdır.
- Yeni doğmuş bebeğin bulunduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar da omuzda veya omuz altı hizasında bulunmalıdır.
- Çocuğun yaş ve kilosuna göre kemer ayarları artırılmalıdır. Kemerler omuzlar üzerinden ve ayakların arasından geçmelidir.
- 0-4 yaş koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Hava yastığı ağır yaralanmaya, hatta ölümüne bile neden olabilir.
- Çocuk mutlaka ön koltukta oturtulacaksa aracın koltuğu mümkün olduğu kadar geriye çekilmelidir. (Özellikle yan hava yastığı olan araçlarda)