Heyecan ve coşku ile beklenen Ramazan ayına sayılı saatler kala milyonlarca müslüman ilk teravih namazını beklemeye başladı. Bu akşam yatsı ezanı ile birlikte kılınacak olan teravih öncesi bazı sorular merakla araştırılmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de ''Teravih namazı saat kaçta?'' sorusu. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için yatsı ezanı vakitlerini okuyucularımız için derledik. Bu akşam teravih namazı saat kaçta? İşte namazı vakitleri...
İFTAR SAATLERİ
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Diğer nafile namazlardan teravih namazının kılınışın bir farkı yoktur. Yani iki rekât bir namaz nasıl kılınıyorsa, mesela sabah namazının sünneti diyelim teravih namazının iki rekâtı o şekilde kılınır. Ondan sonraki bütün rekâtlar da bir birinin benzeridir. Sabah namazının iki rekat sünnetini veya farzını ölçü alabiliriz. Teravih namazı yatsı ile vitir arasında kılınmalıdır.
TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA? - İŞTE İL İL YATSI EZANI VAKİTLERİ
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer'in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer'in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.
"PEYGAMBERİMİZİN UYGULAMASINA GÖRE ORUCUMUZU TUTALIM"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Cenksu Üçer, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in uygulamarına göre Müslümanların oruç ibadetini yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek, "Peygamberimiz nasıl ramazan geçirdiyse ona dönük gayretimizin olması lazım. O açıdan baktığımızda bu akşam teravih ile başlayacağız.Teravih namazları Peygamberimizin bizzat kıldığı namazlardır. Halkımızın teravih namazına ve camilere teveccühü, Peygamberimizin bu uygulamalarının bugüne taşındığını gösteriyor." dedi.
Sahurda mutlaka kalkılması gerektiğini ifade eden Üçer, bunun hem tıbbi hem de manevi açıdan gerekli olduğunu, bereketinden faydalanılmasının önem taşıdığını söyledi.
Herhangi bir engeli olmayanların oruçlarını tutması gerektiğini kaydeden Üçer, "Oruç ibadeti herhangi bir gösterişin, riyanın içerisine girmediği, sadece Allah'a inancımızı kuvvetlendiren, Allah ile ilişkilerimizi canlı tutan bir unsur." diye konuştu.
İftarda israfa kaçılmamasını isteyen Üçer, beslenme uzmanlarının uyarılarının da dikkate alınması tavsiyesinde bulundu.
Ramazanın aynı zamanda "Kur'an ayı" olduğunu vurgulayan Üçer, "Kur'an mukabeleleri, Cebrail Aleyhisselam ile Peygamber Efendimizin vahyi birbirlerine teyit ettirme, sağlamasını yapma ameliyesinin bir sembolüdür. Onun için o geleneğimizi de devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.
Zekat ve sadakaların önemine de değinen Üçer, sahur ve iftarlarda paylaşmanın mutluluğunun yaşanması tavsiyesini dile getirdi.