Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, açılışı yapılan Levent-Hisarüstü Metro hattına ilişkin, "Levet-Hisarüstü arası yolculuğu 6 dakikaya indirecek bu hat, dünyada eşine az rastlanan türden olup tamamen Türk 1.200 mühendis ve işçimizin emeğiyle, 28 ay dolmadan kendi alanında rekor hızla tamamlanmıştır" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'ni Levent'e 6 dakika'da, Taksim'e 16 dakikada, Üsküdar'a 34 dakikada bağlayacak olan, 4 kilometre uzunluğunda ve 4 istasyondan oluşan Levent-Hisarüstü metrosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı.
Bakan Bilgin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, konforlu ulaşım şebekelerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hem deniz hem karanın altından üstünden, metrolarla duble yollarla yeniden ördüklerini vurguladı.
YENİ METRO HATTI AÇILDI - TIKLAYIN
Bilgin, şunları kaydetti:
"Levet-Hisarüstü arası yolculuğu 6 dakikaya indirecek bu hat, dünyada eşine az rastlanan türden olup tamamen Türk 1.200 mühendis ve işçimizin emeğiyle, 28 ay dolmadan kendi alanında rekor hızla tamamlanmıştır. 8 binin üzerinde test sürüşü gerçekleştirildi, koridorlarda ve peronlarda ışık, metal ve renk çalışmalarıyla Türkiye'de ilk defa yapılan "Gökkuşağı" temalı uygulama ile estetik bir görünüm oluşturuldu."
Bu metro hattını kamulaştırma gerektirmeden yol altlarına ve boş alanlara denk getirerek özel şekilde inşa ettiklerinin altını çizen Bilgin, şunları ifade etti:
"Şu anda İstanbul'da hala inşatı devam eden raylı sistem hattı inşaatlarının 85 kilometresini Bakanlık olarak biz gerçekleştiriyoruz. Seyrantepe bağlantı hattını bu yıl ağustos ayında bitireceğiz. 9 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro hattıyla 7,4 kilometre uzunluğundaki Sabiha Gökçen Havalimanı-Kaynarca metro hattının ihalelerini bitirerek yer teslimlerini yaptık. 7 kilometre uzunluğundaki Yenikapı-İncirli ve 7,2 kilometre uzunluğundaki İncirli-Sefaköy metrolarının ihalelerini bu yıl içinde gerçekleştiriyoruz.
Halkalı-Gebze arası 63,4 kilometre uzunluğundaki banliyo ve konvansiyonel hatların geliştirilmesi ve yenilenmesi ve bu hatların Marmaray hızlı tren hattıyla entegrasyonuna yönelik çalışmalara süratle devam ediyoruz."
Bakan Bilgin, 2023 yılına girildiğinde toplamda 8 bin kilometre otoyol, 36 bin 500 kilometre bölünmüş yol, 13 bin kilometre hızlı ve yüksek hızlı demiryolunu tamamlamak üzere çalışmalarına süratle devam ettiklerini anlattı.