Hatay'da yaşayan 36 yaşındaki Sibel Karademir, kalbindeki küçük bir deliğin azizliğine uğradı. Henüz 7 yaşındayken tespit edilen ancak kendi kendine kapanır diye düşünülen bu delik; aradan 29 yıl geçtikten sonra yanına bir "kardeş" sorun daha alarak Sibel Karademir'in hayatını çekilmez hale getirdi. Aradan geçen 29 yılda hem kalbindeki delik büyümüş, hem mitral kapağı genişlemişti. Karademir, Acıbadem Maslak Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan tarafından, robotik cerrahiyle ameliyat edilerek tek seansta iki ayrı sorunundan kurtuldu. İki çocuk annesi Sibel Karademir, "Çocukken arkadaşlarımla gönlümce koşup oynayamazdım. Babam bilinçli bir insandı. Beni birçok doktora götürdü. Doktorlar kilomun çok zayıf olduğunu, zamanla bu deliğin kapanacağını, müdahaleye gerek olmadığını söyledi. Biz de sonraki yıllarda bir daha doktora gitmedik, nasılsa kapanır diye düşünerek bu deliğin varlığını unuttuk. Ancak aradan geçen zamanda ciddi nefes darlıkları yaşamaya başladım, bir basamak merdiven bile çıkamaz olunca doktora gittim" diye konuştu.
ROBOTLA AMELİYAT AKLIMA GELMEZDİ
Günlük hayatında özellikle de sol kolunda şiddetli ağrı, uyuşma, ayak bileğinde ağrılar, uyuşmalar ve nefes darlıkları nedeniyle hayatının çekilmez hale geldiğini ifade eden Sibel Karademir, kendisini ameliyata götüren süreci şöyle anlattı: "Gündüz evdeki işlerimi yaparken çok rahatsız oluyordum, özellikle de eğilip kalkarken. Sık sık nefesim daralıyordu, sanki boğuluyordum. Gece özellikle çok zor nefes alıyordum. Küçük bir çocukken çok zayıftım, sadece 18 kiloydum, ilkokulu bitirene kadar da kilom böyle kaldı. Babam doktora götürdüğünde sıkıntılarımı zayıflığıma bağladılar. Kalbimdeki deliği tespit ettiler ancak zamanla kapanacağını söylediler. Biz de bir daha doktora gitmedik. Okulda beden eğitimi derslerine girmiyordum, efor sarfetmekten uzak duruyordum. Aslında cahillik ettik, tekrar doktora gitmeliydik. Çocukken çıkan bir delik başımıza ne işler açtı. Sonradan acısını çektik. Ama ameliyattan sonra çok şükür ki sağlığıma kavuştum. Artık merdiven çıkarken, eğilip kalkarken sorun yaşamıyorum. Ameliyattan önceki halimle kıyaslanamayacak kadar iyiyim." Çocukluktan tespit edilen kalp deliklerinin daha sonrasında mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Cem Alhan, deliğin daha önce kapatılması halinde hastanın yaşamını daha konforlu bir şekilde sürdürebileceğinin altını çizdi. Hastanın aradan geçen 29 yıllık süre boyunca mevcut kalp deliği sorununa bir de mitral kapak yetersizliğinin de eklendiğini dile getiren Prof. Dr. Cem Alhan şöyle konuştu: "Kapağın kan sızdırmasıyla birlikte hastanın kalbi de büyümüştü. Aslında bunlar iki farklı sorundu ve her iki sorun da ayrı ayrı tek başına ameliyat gerektirecek kadar ciddiydi. Bu nedenle robotik cerrahiyle her iki sorunu tek seansta gidererek hastamızın problemini çözümlemeyi tercih ettik." Prof. Alhan, tek başına sadece kalp deliği olsaydı hastanın bu kadar ciddi sorunlar yaşamayacağını, mitral kapak sorunuyla birlikte hastanın hayat kalitesinin de düştüğünü belirtti.
KALP ZARINDAN YAMA YAPIP KAPAĞI DARALTTIK
Prof. Dr. Cem Alhan, tedavide neler yaptıklarını şöyle anlattı: "Bu iki sorun birlikte görülünce risk artıyor. Bu nedenle öncelikle hastanın kalbindeki 3-4 cm çapına ulaşmış kalp deliğini, hastanın kendi kalp zarından aldığımız yamayla kapattık. Mitral kapaktaki sorun yüzünden, akciğer kapasitesi düşmüştü, ciddi nefes darlığı yaşıyordu. Deliği kapattıktan sonra da mitral kapaktaki yetersizliği ortadan kaldırdık. Türkiye'de ilk defa robotik cerrahiyle, aynı seansta hem kalp deliğine yama yaptık, hem de mitral kapağı tamir ettik. Robotik cerrahiyle bu iki ameliyatı aynı seansta 4 saatte tamamlayarak, hastayı sağlığına kavuşturduk. Hastamız açık kalp ameliyatı olsaydı da ameliyat hemen hemen 4 saat sürecekti. Ancak burada estetik olarak rahatsız etmeyecek çok küçük bir kesiden girerek ameliyatı yaptık. Hastamız ertesi gün ayağa kalkabildi. Kısa sürede de taburcu ettik."