Beyoğlu Merkez Rum Kız Mektebi Vakfı, vakıf üniversitesi kurmak için çalışmalarını sürdürürken, üniversitenin akademik kadrosuyla ilgili girişimlerde de bulunuyor. Projeye hem Türkiye'den hem de dışarıdan destek yağarken, kurulacak üniversitenin başına rektör olarak dünyaca tanınan, Ord. Prof. Afksendiyos Kalangos getirilecek. Projenin başındaki isim Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden resmi yazının gelmesinden sonra mütevelli heyeti oluşturacaklarını ve Ord. Prof. Afksendiyos Kalangos'a resmi teklifte bulunacaklarını belirterek, "Hocamızla konuştuk. Kendisi teklifimizi seve seve kabul edeceğini söyledi. Dünyanın tanıdığı bir hocanın üniversitenin başında olması bizim için büyük bir ivme" dedi. Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük cerrahlardan olan Kalangos, Cenevre Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kürsü Başkanı ve Kadiyovasküler Departmanı Direktörü olarak çalışmalarına İsviçre'de devam ediyor. Çocuklara ücretsiz kalp ameliyatları yapmak için başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine giden Kalangos, "Ülkemde eğitim gördüm. Böyle bir projede yer alıp, deneyimlerimi aktarmak benim için de önemli olacak. Herşey yolunda giderse proje önümüzdeki yıl başlar. Teklifi tereddütsüz kabul ettim. Türkiye'nin bölgede bir sağlık merkezi olması için yurt dışı görevlerimi bırakıyorum. Hem Balıklı Rum Hastanesi'nde hem de yeni kurulacak üniversitede Türkiye'nin yardımseverliğine katkı sağlayacağım"dedi. Çevre ülkelerden Türkiye'ye öğrenci getirmek için çalışmalara başladığını anlatan Ord. Prof. Kalangos "Türkiye'nin görüntüsüne çok ciddi katkısı olacak. Kariyerimin büyük bölümünü bu proje için harcıyorum. Yurt dışı açılımları olan bir üniversite olacak. Bazı temaslara şimdiden başladım. Tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Balkan ülkeleri AB'ye girdiler. Bu ülkeler kendilerini İstanbul'a daha yakın hissediyorlar. Bu bağlılığı kullanıp o ülkelere de hizmet götüreceğiz"diye konuştu.
ÇALIŞMALARA BAŞLADI...
1998'de kurduğu 'Hearts for All' (Herkes için Kalp) adlı dernekle bugüne dek 15 ülkede kalp damar cerrahisi merkezleri kuran ve çoğu çocuk 14 binin üzerinde hastayı para alınmadan ameliyat eden Kalangos şöyle devam etti: "Tüm hizmetleri bedelsiz olarak veriyorum. Kalangos Vakfı aracılığıyla da çalışmalar yapıyoruz. Herşeyin başı eğitim. Yardımsever bir hastane kurmayı hedefliyorum. Dünyada 7 milyon açık kalp ameliyatı bekleyen çocuk var. İstanbul'a getirip tedavilerini planlıyorum. Türkiye uluslararası düzeyde sağlık konusunda bir merkez olacak."
Nobel'e aday gösterildi
Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, Kalangos'un yardımsever kişiliğini herkesin bildiğini belirterek, "O İstanbullu, önemli bir bilim adamı. Cerrahpaşa Tıp'ı birincilikle bitirmiş. Siyami Ersek'te uzman olmuş. Kendisi halen Cenevre Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğini yönetiyor. Dünya onu tanıyor. Özellikle kendi geliştirdiği yöntemler ve bununla birlikte hayır işleri onu uluslararası arenada vazgeçilmez yaptı. İki kez Nobel'e aday gösterilmiş bir bilim adamının bize ve Türkiye'ye büyük katkısı olacaktır. Biz onu geri getireceğiz. Üniversitemizde bilim üretecek ve artık bizim için çalışmalar yapacak"dedi.
Babasının izinde
Kalangos'un yardımseverliği babası Dr. Konstantin Kalangos'tan geliyor. Ölmeden önce Yeşilköy'de doktorluk yapan baba Kalangos bölgede durumu iyi olmayan hastalara yardımlarıyla tanınırdı. Hastalara kendi parasıyla ilaç alan baba Kalangos'un ismi geçtiğimiz yıllarda Yeşilköy'de bir sokağa verilmişti. Yeşilköy'de büyüyen Kalangos, Saint Benoit Lisesi'nden sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdi. 1991'de Paris'e giden başarılı doktorun yolu bir süre sonra Cenevre Üniversitesi'ne uzandı.