Adana'da bıçak zoruyla iki çocuğun toplamda 20 lirasını gasp eden gence "nitelikli yağma" suçundan 20 yıl hapis cezası verildi, Yargıtay cezayı onadı.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi kararı onarken, itiraz üzerine dosyayı Ceza Genel Kurulu değerlendirdi ve kurul, ilk derece mahkemesinin verdiği kararı hukuka uygun buldu. Kurul'un kararında, sanığın mağdurların ne kadar parası varsa hepsini alma yönündeki ortaya koyduğu kastının yoğunluğu ve somut olayın tüm koşulları göz önünde bulundurulduğunda yağmalanan paraların değerinin azlığı nedeni ile sanık hakkında indirim yapılamayacağı hususunda bir isabetsizlik bulunmadığının kabul edilmesi gerektiğine yer verildi.
Adana'da yaşayan C.K., parkta karşılaştığı küçük yaştaki iki öğrenciyle sohbet ettikten sonra öğrencileri tenha bir ara sokağa götürüp belinden çıkardığı ekmek bıçağı ile tehdit ederek çocukların cebindeki 10'ar lira parayı zorla ellerinden aldı. Daha sonra eve giden çocuklardan birisi durumu ailesine bildirdi. Ailenin polise başvurması sonrasında kısa sürede C.K. yakalandı ve gözaltına alındı. Olayla ilgili olarak yerel mahkemede dava açıldı. Yerel mahkeme, C.K.'nın gerçekleştirdiği olayın "nitelikli yağma" suçunu oluşturduğunu belirterek, eylemin iki öğrenciye yönelik olması dolayısıyla her bir öğrenci için 10 yıl, toplamda 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Hüküm temyiz edildi ve dosya Yargıtay 6. Ceza Dairesine gönderildi. Daire heyeti dosyayı inceledi. Yerel mahkemenin kararı, bir karşı oy ile 4'e 1 onandı. Bunu üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Başsavcılık, sanığın sadece çocukların ceplerindeki parayı almakla yetindiğini, cep telefonlarını almadığını belirterek, cezayı fazla buldu ve Yargıtay 6. Ceza Dairesinin kararına itiraz etti. İtiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gitti. Kurul, itirazı değerlendirdi ve ilk derece mahkemesinin kararını uygun bularak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını reddetti. Kararda olay özetlenerek, "yağma" suçunun konusunu oluşturan para miktarının az olduğu hususunda tereddüt bulunmadığına, ancak suç tarihi itibarıyla öğrenci olup ceplerinde sadece 10'ar liraları bulunan mağdurlar bakımından bu paranın miktarının önemi ortada olduğuna dikkat çekildi.
20 YIL HAPİS CEZASI ONANDI
Kurul'un kararında, C.K.'nın mağdurların ne kadar parası varsa hepsini alma yönündeki ortaya koyduğu kastının yoğunluğu ve somut olayın tüm koşulları göz önünde bulundurulduğunda yağmalanan paraların değerinin azlığı nedeni ile sanık hakkında indirim yapılamayacağı hususunda bir isabetsizlik bulunmadığının kabul edilmesi gerektiğinden bahsedildi. Kurul, sanık C.K.'ye ilk derece mahkemesince verilen 20 yıl hapis cezasını hukuka uygun bularak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının reddine karar verdi.