Vanlı Ayşenur Durmuş, ailesel hiperkolesterolemi hastası... Yani kanındaki kolesterol oranı normalin çok üzerinde... Kolesterol seviyesi kimi zaman 700, bazen de 800'lerde seyrediyor. Bu nedenle damarlarında oluşan daralma ve tıkanıklıklar, onu kalp krizi riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Ailede Ayşenur ile birlikte 3 kardeşi de aynı hastalığı taşıyor. Ablası Aynur bypass oldu, kardeşleri İsmail ile Nuran'ın da kolesterolleri çok yüksek. Her iki amcasını yüksek kolesterole bağlı olarak çok genç yaşta kalp krizinden kaybeden Ayşenur, göğüs ağrıları yaşamaya başladığında 13 yaşındaydı.
YÜZDE 99 TIKALIYDI
Kan tahlillerinde çok yüksek kolesterol çıkan Ayşenur için anjiyoya karar verildi. Genç kızın iki damarının şaşırtıcı şekilde yüzde 99 oranında tıkalı olduğu ortaya çıktı. Kalp krizi riski çok yüksekti. Hemen yoğun bakıma alındı ve 3 aya yakın hastanede kaldı. Damarların açılması için aile İstanbul'a gönderildi. Prof. Dr. Ömer Göktekin, iki damara stent uyguladı. Böylece Ayşegül, bu yaşta kalp damarına stent konulan, dünyadaki en genç hastalardan biri oldu. 4 yıl sonra tekrar göğüs ağrısı ve çabuk yorulma şikayetleri yaşamaya başlayan genç kıza Van'da anjiyo yapıldı ve bu kez de diğer bir damarının tıkalı olduğu görüldü.
SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Acil müdahale için İstanbul'a gelen Ayşenur Durmuş'un kalp damarına, Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Bölümü'nde Prof. Dr. Servet Öztürk ve Prof. Dr. Ömer Göktekin tarafından iki stent yerleştirildi. Bir kat merdiven çıktıktan sonra bile uzun süre dinlenmek zorunda kalan, göğsünde baskı ve ağrı hisseden, sol kolu sürekli uyuşan Ayşenur'un, işlem sonrası şikayetleri tamamen ortadan kalktı ve sağlığına kavuştu. Ancak yeme içmesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Haftada bir de kanı kolesterolden arındırılacak.

Prof. Servet Öztürk ve Prof. Dr. Göktekin, ailesel hiperkolesterolemi hastalarının cilt altlarında, ellerinde, dirseklerinde kolesterol birikintileri, göz çevresinde plaklar oluşabileceğini ifade ederek erken teşhisin önemine dikkat çekti.