Kuruluşunun 150'nci yılını kutlayan Türk Kızılayı için 116 saniyelik bir kısa film hazırlandı. 12 sahneden oluşan ve "tek plan" tekniğiyle çekilen filmde Türk Kızılayı'nın köklü geçmişi yer alıyor.
Tanıtım, İstanbul Sarıyer'de bulunan Hilal-i Ahmer Atölyesi'nde dün gerçekleştirildi. Tanıtıma, 150'nci yıl filminin yönetmeni Serter Tırmık ve bestecisi Anjelika Akbar'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Tırmık, "Yaklaşık 200 metrelik bir hangarın içinde 120 metre ve tek parça halinde olan bir dekorda çektik filmimizi. Burada 116 saniye izlediğiniz film yaklaşık 25-30 saniyede çekildi" dedi. Akbar "Kızılay'ın 150 yıllık hikâyesinin müziğini yaparken önce onu yüreğime vakumladım. Bu bana çok büyük sorumluluk duygusu verdi. 150 yılı müzik diline çevirmek çok zor. Kızılay benim için aşk ve şefkat hikâyesidir. Onun müziğini yaparken duygudan duyguya girip içim titredi. İyliklerin markası olan Kızılay'ın tarihini kalplerde aşkla yapmak gerekir. Ve bunu kalbin özünde yaşamak bu işin sırrıdır. Bu projede olmaktan dolayı hem gurur hem de büyük heyecan yaşadım" diye konuştu.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise şöyle konuştu: "150 yıllık bir hikâye ancak rüya tadında olmasını istedik, arzu ettik. Rüyalar iki ile yirmi saniye arasında görülüyor. Ama ortalama beş altı saniyelik rüyalar görürüz. Ancak o rüyayı etkili bir rüyaysa saatlerce anlatabiliriz. Bu filmde böyle bir amaç ihtiva ediyor. 150 yıllık hikâyemiz, milletimizin hikâyesidir. İyi insanların hikâyesidir."
Marko Paşa'dan Endonezya'ya
Marko
Paşa ve diğer kurucuların görüntüleri ile başlayan filmde Kızılay'ın 1. Dünya Savaşı'nda üstlendiği rol, Trablusgarp Savaşı'nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilen sağlık hizmeti, Kurtuluş Savaşı'nda Hanımlar Merkezi'nin savaş gerisinde yürüttüğü çalışmalar, Erzincan Depremi'nde Kızılay'ın yardımları, Endonezya'daki tsunami felaketine uzatılan yardım eli ve Suriye krizinin ardından yapılanlar anlatıldı.