TÜRKİYE'NİN EN ÇOK BAL ÜRETİLEN İLİ
Türkiye'nin en çok bal üretilen ili Ordu'da 10 milyon euroya mal edilen 'Arım Balım Peteğim Projesi' kapsamında kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı hizmete girdi. Tesiste laboratuvardan analizleri yapılarak geçen balların paketleme işlemlerine de başlandı.
5 BİN METREKARE
Altınordu ilçesi Dedeli Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanı bulunan süzme-petek bal ile temel petek-ham mum üniteleri ve laboratuvar bölümlerinden oluşan tesiste üretim faaliyetleri başladı.
"AVRUPA'DA BİLE YOK!"
Vali Yavuz, "İçinde bulunduğumuz tesis, bu haliyle Avrupa'da bile bulunmayan, her türlü laboratuvar sistemleri olan, balı sofralarımıza en kaliteli şekilde sunacak bir organizasyonu içeriyor. Tamamen otomatik sistemler ile donatılmış son teknoloji kullanılmış ve balın özelliğini bozmayan niteliklere sahip. Bu özellikleriyle de piyasada önemli bir yer alacağımızı düşünüyorum" dedi.
"BU TESİS SAHTE BALA SON VERECEK"
Bundan sonraki süreçte artık sahte balın tarihe karışacağını dile getiren Vali Yavuz, "Buradan bir kez daha söylemek isterim ki, bal ile yapılan spekülasyonlar şeker, katkı maddeleri, kalıntı gibi bir çok tartışma konusu olan alanı tamamıyla yok edecek bir tesiste bulunuyoruz. Hangi çiçekten ne kadar bal üretildi tespit edilecek sisteme sahibiz." diye konuştu.
ANTİBİYOTİK VE KALINTILAR TESPİT EDİLEBİLİYOR
Hizmete giren tesisin, antibiyotik ve diğer kalıntıları tespit edebilecek çok gelişmiş bir laboratuvar sistemine sahip olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, "Böylelikle gıda güvenliğini sağlayacak sofralarımızda bal tüketirken herhangi bir endişeye mahal bırakmayacak bir ortamı sağlamış olacağız. Türkiye'nin bal üretiminde birinci ili olan Ordu, bu tesis ile birlikte bal sektöründe bir lokomotif haline gelecek, Türkiye ve dünya piyasasına büyük ölçüde hakim olma gibi bir garantiye sahip olacaktır" dedi.
BALDAKİ KALİTEYİ KONTROL EDECEK
Balmer şirketi ve Balmer bundan böyle baldaki kaliteyi kontrol edecek, hem iç piyasaya, hem dış piyasaya bu konuda bir güvence verecektir. Bu güvence sayesinde başta üreticimiz sonra daha nihai tüketicimiz bundan mutlu ve memnun olacak, üreticimiz alın terinin hakkını alırken, tüketici de sofrasında ürettiği ve tükettiği baldan emin olacaktır.
ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MEMNUN OLACAK
Her iki tarafı da memnun eden bir yaklaşımı gerçekleştireceklerine kaydeden Vali Yavuz, 5 yıl süreyle şirketin burayı herhangi bir kar amacı gütmeksizin tamamıyla üreticinin yararına işletip yöneteceğini söyledi.
SON TEKNOLOJİ
Tesisin uluslararası akreditasyona sahip olacak olan test analiz laboratuvarında bal, balmumu, polen, arı sütü ve propolisin analizleri yapılacak. İşleme ve paketleme tesisi ise ham mum, temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme ünitelerini içeriyor