Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü için geri sayım başladı. Hayatı boyunca yenilikleri ve getirdiği kanunlarıyla önder olan Atatürk 10 Kasım ölüm yıl dönümünde etkinliklerle anılacak. Bunun akabinde '' 10 Kasım anlam ve önemi nedir?'' sorusuna yanıt aranıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de okullarda anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek. Tüm yurtta özel olarak kutlanacak olan bugün milletimizin matem günü olarak ilan ediliyor. Atatürk hayatı boyunca varlığını Türk varlığına armağan etmiş, halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet idaresini kurmuştur. M. Kemal Atatürk'ün 81.ölüm yıl dönümünde Anıtkabir ziyaret edilir, Ankara'da resmi tören yapılır. Peki 10 Kasım anlam ve önemi nedir? Atatürk'ün hayatı ve yaptığı yenilikler nelerdir?
10 KASIM ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR? İŞTE ATATÜRK'ÜN HAYATI VE YAPTIĞI YENİLİKLER…
10 Kasım günü Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 81. yıl dönümünde tüm yurtta etkinlikler yapılacaktır. Atatürk'ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır. Ulu önder Atatürk'ün hayatı ve yaptığı yenilikleriyle birlikte 10 Kasım'ın önemine dair merak edilenleri haberimizde okuyabilirsiniz.
Her yıl 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kutlanır.
10-16 Kasım tarihlerini kapsayan hafta Türk milletini ve Türk topraklarını işgalcilerden kurtulmasında önemli rol üstlenen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrıldığı hafta olarak bilinir. Hayatı boyunca varlığını Türk varlığına armağan etmiş, halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet idaresini kurmuş, yaşamı süresince yapmış olduğu devrimlerle, ülkemizi çağdaş ülkeler seviyesine ulaştırmış dünya lideri Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.
80 yıl önce bugün sevdiklerine veda eden Atatürk, her yıl daha fazla saygı, sevgi ve özlemle tüm dünyada anılıyor. Her yıl 10 Kasım günü Ata'nın aramızdan ayrılışı törenlerle hatırlanır ve bu günde Atatürk'ün vatanseverliği, kişiliği, devlet adamlığı, fikirleri ve yurdumuzun kalkınmasındaki çalışmaları anlatılır, yaptıkları anlamaya ve kavramaya çalışılır. 10-16 Kasım tarihleri arasındaki, Atatürk Haftasında Atatürk ün yaşamını ve çalışmalarını anımsarız. Hafta süresince vatanseverliği, kişiliği, devlet adamlığı, fikirleri ve yurdumuzun kalkınmasındaki çalışmalarını anlatılarak özlemle yad edilir.
10 KASIM NEDİR? 10 KASIM GÜNÜ NELER YAPILIR?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Ulu Önder Atatürk'ün çok sevdiği ülkesine ve hayata veda ettiği gündür 10 Kasım. 1938 yılı 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe aramızdan ayrılan Atatürk o gün çeşitli etkinliklerle anılır. 10-16 Kasım haftası; onun yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği Atatürk'ün anıldığı hafta olarak Türk halkı tarafından kutlanır. Atatürk'ün aramızdan ayrılığı gün, Anıtkabir ziyaret edilir, Ankara'da resmi tören yapılır. Her 10 Kasım'da Türkiye'de yaşam durur ve bayraklar yarıya indirilir.
ATATÜRK'ÜN HAYATI VE YAPTIĞI YENİLİKLER NELERDİR?
1881'de Selanik'te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi'dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi'ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye'de okurken matematik öğretmeni tarafından adına "Kemal" ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlattı.
Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile Meclis ve Hükümet Başkanlığına seçildi. Sakarya Savaşı'nın kazanılmasının ardından, Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi ile onurlandırıldı. Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923'de cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
1934 yılında Gazi Mustafa Kemal'e meclis tarafından "Atatürk" soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılâplar ile Türkiye Cumhuriyeti'nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu.
Atatürk'ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır.
ATATÜRK'ÜN YAPTIĞI YENİLİKLER…
Siyasal Alanda Atatürkün getirdiği yenilikler
Halifeliğin kaldırılması – 3 Mart 1924
Saltanatın kaldırılması – 1 Kasım 1922
Cumhuriyetin ilanı – 29 Ekim 1923
Atatürkün Hukuk alanında getirdiği yenilikler
Mecellenin kaldırılması – 1924 – 1937
Türk Medeni Kanunu ve diğer kanunların çıkarılarak laik hukuk düzenine geçilmesi – 1924 – 1937
Ekonomi alanındaki Atatürk yenilikleri
Çiftçinin özendirilmesi
Aşar vergisinin kaldırılması
Örnek çiftlikler inşa edilmesi
Sanayiyi Teşvik Kanununun çıkarılıp yeni sanayi kuruluşlarının kurulması
1. ve 2. Kalkınma Planlarının (1933-1937) uygulamaya konulması,yurdun yeni yollarla donatılması
Atatürkün Yaptığı Toplumsal yenilikler
Kadın erkek haklarının eşitlenmesi – 1926 – 1934
Şapka ve kıyafet kanunu – 25 Kasım 1925
Tekke,zaviye ve türbelerin kapatılması – 30 Kasım 1925
Soyadı kanunu – 21 Haziran 1934
Lakap ve unvanların kaldırılması – 26 Kasım 1934
Uluslararası saat,takvim ve uzunluk ölçülerinin kabulü – 1925 -1931
Eğitim ve kültür alanındaki Atatürk yenilikleri
Öğretimin Birleştirilmesi – 3 mart 1924
Yeni Türk harflarinin kabulü – 1 Kasım 1928
Türk Dil ve Tarih kurumlarının kurulması – 1931-1932
Üniversite öğreniminin düzenlenmesi – 31 Mayıs 1933