Rusya Ukrayna savaşı yeni hadiselere sahne oluyor. Uzun süredir cephede ilerleme kaydeden Rus ordusu, bugün beklenmedik bir müdahaleyle karşılaştı. Kiev yönetimi karşı taarruza geçtiklerini ve Moskova'yı şaşırttıklarını bildirdi. İşte bölgeden sıcak gelişmeler.
Rusya Ukrayna savaşında Moskova taarruz gerçekleştirirken, Kiev ise savunmada duruyordu. Ancak yakın zamanda, Kiev'in yeni hamlesi bölgedeki çatışmaların seyrini değiştirdi.
UKRAYNA'DAN KARŞI TAARRUZ ADIMI
Ukraynalı askeri yetkililer, Rusya'nın Kursk bölgesinde birkaç yönde yeniden saldırıya geçtiklerini duyurdu.
"SALDIRI RUSYA İÇİN SÜRPRİZ OLDU"
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andriy Kovalenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin savunma kuvvetlerinin Rusya'nın Kursk bölgesinde saldırıya geçtiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Moskova saatiyle 09.00 civarında, Rus askeri birliklerinin Kursk bölgesinde ilerleyişini durdurmak amacıyla Ukrayna ordusunun 2 tank, bir teknik araç ve 12 zırhlı muharebe aracından oluşan çıkarma kuvvetiyle Berdin çiftliği yönünden karşı taarruz başlattığı belirtildi.
KARŞILIKLI OPERASYONLAR SÜRÜYOR
Rus Kuzey askeri birlikleri hava ve topçu gruplarının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin çıkarma kuvvetlerine saldırdığı ve bu saldırı sonucunda 2 tank, bir teknik araç ve 7 zırhlı muharebe aracının yok edildiği aktarılan açıklamada, "Ukrayna askeri birliklerinin yok edilmesine yönelik operasyon devam ediyor." ifadelerine yer verildi.
KARŞILIKLI İDDİALAR
Rusya Savunma Bakanlığı, güçlerinin Ukrayna güçlerini geri püskürttüğünü iddia etti ancak Rus askeri blog yazarlarından gelen bazı raporlar, Rus tarafının ağır baskı altında olduğunu öne sürdü.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram'da Kursk'tan "iyi haberler" geldiğini belirterek, "Rusya hak ettiğini alıyor" ifadelerini kullandı.
Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen, ancak başarısızlıklar ve aksaklıklar hakkında da eleştirel yazılar yazan, Rusya'nın en çok okunan savaş blog yazarlarının raporlarına göre, Ukrayna saldırısının, Rus güçlerini en azından geçici olarak savunma durumuna soktuğunu gösterdi.
Etkili bir blog yazarı olan Yuri Podolyak, Rus birliklerinin başlangıçta hatalar yaptığını ancak sonrasında durumu kontrol altına aldığını ve Ukrayna güçlerini Kursk'a giden otoyolun kuzeyinde kuşattığını ifade etti.