Mazda, kendi kendini şarj edebilen yeni ilk tam hibrit aracını piyasaya sürdü. Mazda 2 Hybrid ismiyle 2022 yılında satışa sunulacak otomobil için şirket, Toyota ile bir anlaşma sağlandı. Bu sayede karşımıza tam anlamıyla bir Japon otomobili çıkacak.
Mazda ile Toyota arasında gerçekleştirilen anlaşmaya göre yeni Mazda 2 Hybrid aslında Toyota Yaris Hybrid'in yeniden tasarlanmış ve özelleştirilmiş bir versiyonu olacak. Yani bunu Mazda'nın istekleri doğrultusunda makyajlanan bir Yaris olarak düşünebiliriz.
Ayrıca üretimin hattının tamamen Toyota'nın elinde olacağı söyleniyor. Mazda ise ön, arka ve direksiyon simidindeki amblemin sahibi olarak bu aracın pazarlamasını ve satışını üstlenecek. Bu sayede iki firma da otomobillerin geliştirme ve satış ile pazarlama masraflarından tasarruf edebilecek.
Buna benzer anlaşmaları ve iş birliklerini uzun zamandır görüyoruz. Dolayısıyla otomobil piyasası için yeni bir haber değil. Örneğin Volkswagen Toureg, Audi Q7 ve Porsche Cayenne aynı platformda üretilen otomobillerdir. Hyundai, Kia ile, Peugeot Citroen ile, Renault Nissan ile, Fiat da Chrysler ile bu tür ortak platform paylaşımları gerçekleştiriyor.
Tabii bu geliştirme süreci ve işbirliği bazen yalnızca konsol düğmeleri üzerine bile olabiliyor. Ancak kimi zamanda birbirinin aynı dış görüntü ve tasarımına sahip ( Fiat Fiorino, Peugeot Bipper, Citroen Nemo) otomobiller veya ortak motor üretimi (Nissan ile Renault) üzerine oluyor.
Mazda 2 Hybrid, Avrupa pazarına 3 farklı donanım seçeneğiyle girecek. Bunlar Pure, Agile ve Select olacak. Motor tarafındaysa müşterilere tek seçenek sunulacak. Elektrik motorundan destek alan 1.5 litrelik benzinli bir motor bulunacak.