Samsung Galaxy S21 serisinin en üst modeli olan Galaxy S21 Ultra yeni inceleme konuğumuz oldu. Yeni amiral gemisi neler sunuyor? Özellikleri nasıl? S21 Ultra'yı diğerlerinden ayıran farklar nedir? Lafı daha fazla uzatmadan incelememize geçelim.
Ağırlık: 227 g
Ekran: 6.8 inç Dynamic AMOLED 2X, 1440 x 3200 çözünürlük
Çipset: Exynos 2100
RAM: 12 GB
Hafıza: 128/256 GB (MicroSD kart desteği yok)
Kamera: 108+10+10+12 MP ana kamera, 40 MP ön kamera
Pil: 5000 mAh
Bağlantılar: 5G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2, USB-C portu
Biyometrik güvenlik: Yüz tanıma ve parmak izi okuyucu
Suya ve toza dayanıklı (IP68 sertifikası var)
Fiyat: 15.999 TL
GALAXY S21 ULTRA'NIN DEVASA EKRANI NASIL?
S21 Ultra'da ekran diğer kısımlara göre daha çok öne çıkıyor. Bu konuda Samsung gerçekten iyi iş çıkarmış. 6.8 inç boyutundaki ekranın kenarları da hafiften kavisli yapılmış. Samsung'un açıklamasına göre 1500 nit parlaklığa ulaşabiliyor. Telefonda HDR videolar izledik, açıkçası ekran harika bir deneyim sunuyor. Günlük kullanıma geçecek olursak, telefonun ekranı başarılı. Güneş ışığının tepeden vurduğu zamanlar da bile ekran gayet net görünüyordu.
Artık 120 Hz'lik yenileme hızı ve Quad HD+ arasında tercih yapmak gerekmiyor. S21 Ultra, her ikisine de sahip. Ekranın yenileme hızı 10Hz ile 120Hz arasında geçiş yaparak, görüntülenen içeriğe uyum sağlıyor ki, güç tüketimi açısından da avantajlı. Mesela 30 FPS'lik YouTube videosu izlerken 120 Hz yenileme hızına gerek yok. Ancak oyun oynarken yüksek yenileme hızı gerekiyor. Tabii ki bu durum pil ömründen tasarruf sağlıyor. Geçtiğimiz sene çıkan Samsung telefonlarda bu özellik yoktu.
Galaxy S21 Ultra'nın ekrana entegre parmak izi okuyucusu da S20'ye göre daha iyi. S21 Ultra'da parmak izini de test ettik, hızlı çalışıyor. Yaptığımız 100 kilit açma denemesinin sadece 6'sında telefon biraz geç algıladı. Fakat bu rakam S20 Ultra ve S20 FE'de biraz daha fazlaydı. Telefonda yüz tanıma özelliği var, ancak pandemiden dolayı maske takmak durumundayız. Yüz tanıma normalde iyi çalışıyor, ancak maske takınca yüzü tanımıyor. Bu yüzden hızlı bir parmak izi okuyucusunun olması daha iyi.
KAMERA PERFORMANSI
S21 Ultra'nın ekranından sonra dikkat çeken noktası kameraları. Cihazda 108 MP geniş, 10 MP telefoto, 10 MP telefoto ve 12 MP ultra geniş olmak üzere dörtlü ana kamera bulunuyor. Önde ise 40 MP'lik kamera var.
Çeşitli çekim koşullarında denediğimiz kamera, çok yönlü. Aynı anda birden fazla kamerayı kullanabiliyorsunuz. Ana kamera birden fazla pikseli bir araya getiriyor ve fotoğrafı böyle ortaya çıkartıyor. Normalde çekilen fotoğraflar 12 MP, ancak telefonun depolama alanından daha fazla fedakarlık etmek isterseniz, 108 MP'lik fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu şekilde tek fotoğrafın 30 MB'lık boyutu olduğunu da belirtelim.
108 MP'de çekim yapınca, fotoğraflarda hoş ve tamamen doğal bir bulanıklık yani diğer adıyla bokeh de elde ediliyor. Fazladan ayrıntılar oluyor. Yüksek çözünürlükte fotoğraflar harika olsa da, çekim işi yavaşlıyor ve hareketli bir şey yakalamak isterseniz, 108 MP ideal değil.
Artılar
+Muhteşem bir ekranı var
+Yüksek performans
+Çok yönlü kamera
+S Pen desteği
Eksiler
-Büyük ve ağır
-Kutusunda şarj adaptörü ve kulaklık çıkmıyor
-microSD kart desteği yok
-Şarj hızı önceki modellere göre daha düşük