Takvimler 2013'ü gösterdiğinde oyun tarihinin klasiklerinden biri olarak gösterilen The Last of Us piyasaya sürüldü. PlayStation 3'ün son döneminde konsolun gücünü sonuna kadar kullanan yapım, senaryosu, karakterleri, oynanışı, müzikleri, grafikleri aslında bütünüyle oldukça sevildi. Joel ve Ellie'nin hikayesi soru işaretleriyle bitti ve devamında ne olduğu merak ediliyordu. 7 yıllık bir aradan sonra The Last of Us Part II geldi. Lafı daha fazla uzatmadan uzun zamandır beklenen oyuna yakından bakalım.
Oyunda silahla ateş etmek ve yakın dövüşler tokluk hissi veriyor. Bu konuda ilk oyun başarılıydı ve ikinci oyunla birlikte daha iyi hale gelmiş. Bu noktada animasyon çeşitliliği, grafikler ve Naughty Dog'ın detay tutkusu işin içinde yer alıyor.
Grafiklerden söz açılmışken, The Last of Us Part II gerçekten muhteşem bir görsellik sunuyor. PlayStation 4'ün gücünü sonuna kadar kullanıyor. Kaplamaların çeşitliliği, karakterlerin ayrıntıları vs... tek kelimeyle harika. Sesler apayrı bir konu. Orijinal ve Türkçe seslendirmeler başarılı. Ses efektleri tek kelimeyle harika. Sesten bahsetmişken müziklere de değinmeden olmaz. Müziklerin arkasındaki isim Gustavo Santaolalla. Oyunun soundtrack albümü çeşitli müzik platformlarında var. Harika parçaları soundtrack albümünden dinleyebilirsiniz, ancak bu güzel şarkılar oyunda gerçekten arkada kalmış durumda. Bu arada Ellie oyunda gitar çalıyor. Gitar çalma mini oyun olarak The Last of Us Part II'de yer alıyor. Eğer akorları biliyorsanız, oyunun gitar pratik kısımlarında sevdiğiniz parçaları bile çalabilirsiniz.
BU OYUN TAM ANLAMIYLA DETAY MANYAĞI
The Last of Us Part II detay manyaklığının zirve yaptığı bir oyun. Gerçekten çok fazla detay var. Bunlar gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor. Bir şeyin altından geçerken karakterin başını otomatik eğmesi, ip fiziği, Ellie'nin camları kırarken bir eliyle yüzünü koruması, karakterin her darbe aldığında farklı şekilde tepki vermesi, düşmanların birisi öldüğünde verdiği tepkiler vs… daha anlatmakla bitmiyor. Çevrede siz bir şeyler ararken yanınızdaki karakter de çöp kutularına, çekmecelere bakıyor ve bazı şeyler hakkında yorum yapıyor. Bu açıdan Naughty Dog'ı tebrik etmek gerekli. Detaylar gerçekten çok iyi.
Gelelim senaryoya, burada Neil Druckmann cesur bir karar almış ve buna göre senaryoyu yazmış. Eğer ilk oyunu oynadıysanız, hikayesini sevip, Joel ve Ellie ile aranızda bağ kurduysanız, The Last of Us Part II'nin hikayesi sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Aslında The Last of Us Part II, senaryosunda detaylı karakterler, detaylı diyaloglar sunuyor. Olayların gelişimi ve işleyişi karakterler üstünden aktarılıyor. Bu konuda gayet başarılı, ama bu hikaye, ilk oyunu sevenlerin beklediği hikaye değil.
Açık olmak gerekirse The Last of Us Part II, grafik, ses, oynanış açısından oyuncuyu içine çekiyor. Gerilimli ve yüksek tempolu atmosferi var. Oyun teknik olarak gerçekten çok iyi. Yapımı oynadığımız sürede sadece üç kere animasyon hatasına denk geldik, bunun dışında başka bir teknik problem yaşamadık. Zaten uzun süren geliştirme ve test aşamasında, hataları en aza indirmişler. Olanlar da gelen güncellemelerle düzeltilir. Senaryo bakımından, ilk oyunu çok sevdiyseniz, devam yapımını sevmeyebilirsiniz.
Artılar
+Grafikler ve sesler
+Gerilimli ve yüksek tempolu atmosfer
+Türkçe seslendirme
+Detay manyağı bir oyun olmuş
+Oynanış dinamikleri
Eksiler
-Eğer ilk oyunun hikayesini çok sevdiyseniz, bu oyunun hikayesi sizin için bekleneni veremeyebilir