Huawei P40 serisinin giriş modeli olan P40 Lite yeni inceleme konuğumuz oldu. Aslında P40 Lite geçtiğimiz aralık ayında Çin'de Huawei nova 6 SE adıyla çıkmıştı. Daha sonra ise Malezya'da Huawei nova 7i olarak piyasaya sürüldü. Kirin 810 sistem yongası, 4 sensörlü ana kamerası gibi özellikleri olan telefonu bir süre boyunca kullandık ve test ettik. Lafı daha fazla uzatmadan Huwaei P40 Lite'ın neler sunduğuna birlikte bakalım.
Ağırlık: 183 g
Ekran: 6.4 inç LTPS IPS LCD 1080 x 2310 çözünürlük
Çipset: HiSilicon Kirin 810
RAM: 6 GB
Hafıza: 128 GB (Nano Memory kart desteği var)
Kamera: 48+8+2+2 MP ana kamera, 16 MP ön kamera
Pil: 4200 mAh
Bağlantılar: 4.5G LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, USB-C portu, 3.5 mm kulaklık girişi
İşletim sistemi: Android 10.0 (AOSP - HMS) + EMUI 10
Biyometrik güvenlik: Parmak izi ve yüz tanıma
Fiyat: 3.199 TL
YAZILIM TARAFI
Huawei P40 Lite'ta Android 10 tabanlı EMUI 10 var. Google Servisleri yok, Play Store'a erişim yok. Bunun yerine Huawei AppGallery ve Huawei Mobil Servisleri bulunuyor.
İlk olarak arayüzün performansından bahsedelim. Telefonu kullandığımız süre boyunca arayüzden son derece memnun kaldık. Arayüz tabiri caizse yağ gibi akıyor ve sorun çıkarmıyor.
Google servisleri olmayınca Huawei kendi çözümlerini kullanıcılara sunmuş durumda. Google Feed yerine Huawei Today var. Ana ekrandayken, ekranı sola kaydırınca Today karşınıza geliyor. Today'da Microsoft News'ten gelen haberler kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca favori kişiler, arama yapma vs... gibi özellikler de yer alıyor.
Play Store yerine gelen Huawei AppGallery'de bazı uygulamalar var, bazıları yok. AppGallery'de MoreApps adında başka bir çözüm daha var. MoreApps'ten daha fazla uygulamaya ulaşılabiliyor. Bunun dışında Facebook, WhatsApp'ı kendi sitelerinden indirebiliyorsunuz. Ayrıca Huawei'nin tarayıcısı içinde AppSearch kısmı var, buradan başka uygulamaları aratıp, APK'larına ulaşılabiliyor.Eski telefonunuzdan P40 Lite'a uygulamaları kopyalamak için Phone Clone uygulaması var. Phone Clone, Google'ın uygulamaları ve bazı bankacılık uygulamalarında işe yaramıyor.
KAMERA PERFORMANSI
Huawei P40 Lite'ın arkasında 48 MP (Geniş), 8 MP (Ultra geniş), 2 MP (Makro) ve 2 MP (Bokeh) olmak üzere 4 kamera var. Flaş ise kameraların hemen altında bulunuyor.
Ana kamera ile elde edilen kare 12 MP çözünürlüğünde. Kamera uygulamasından da ayarlara girip bakınca, varsayılan olarak 12 MP seçili duruyor. Ancak 48 MP'de de çekim yapılabiliyor. 48 MP'de gerçekleşen çekimlerde doğru koşullar altında harika sonuçlar elde ediliyor. Burada Debayering veya diğer adıyla Demosaising devreye giriyor. Demosaising dijital bir görüntü işlemidir ve birçok telefon tarafından yapılabiliyor. Huawei bu yüzden çözünürlükte 48 MP AI Ultra Netlik seçeneğine de yer vermiş. 48 MP AI çözünürlük normal 48 MP'e göre fotoğraflarda daha fazla detay sunuyor. Bu çözünürlükte çekim yapmak yaklaşık 5-6 saniye sürüyor. Düğmeye basar basmaz fotoğraf çekilmiyor. 48 MP AI modda çekilen fotoğraflar 6 MB yer kaplıyor.
P40 Lite'ın varsayılan 12 MP çözünürlükteki fotoğrafları keskin ve ayrıntılı. Gökyüzünün rengi bazen aşırı doygun olsa da genel olarak renklerin doğru olduğunu gözlemledik.
Telefonda 6x'e kadar zoom yapılabiliyor, ancak zoom'la çekilen fotoğraflar pek iyi değil.
Huawei P40 Lite'ın gece ve düşük ışıklı ortamlardaki performansı da dengeli pozlamaya sahip. Telefonda gece moduyla yapılan çekimler birkaç saniye sürüyor ve cihazı sabit tutmak gerekiyor.
Telefonun önünde ise 16 MP'lik kamera yer alıyor. Ön kamera ile yapılan selfie çekimlerde renkler doğru ve kontrast güzel çıkıyor, ancak bazı detaylar eksik olabiliyor. Sonuç olarak sosyal ağlar için yeterli.
P40 Lite ana ve ultra geniş kamera ile 1080p 30 FPS video kaydı yapabiliyor. Sensörlerde elektronik stabilizasyon yok.
Artılar
+Kompakt gövde ve renk seçenekleri
+Ekran genel olarak başarılı
+Günlük performansı hızlı
+Pil ömrü ve yüksek hızlı şarj
+Parmak izi tarayıcılı güç düğmesi
Eksiler
-Suya ve toza dayanıklı değil