Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi hangi özellikleri sunuyor? Neler değişti?
İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci
RAM: 32 bit için 1 GB, 64 bit için 2 GB
Sabit disk alanı: 32 bit işletim sistemi için 16 GB, 64 bit işletim sistemi için 20 GB
Grafik kartı: WDDM 1.0 sürücü ile DirectX 9 ya da sonrası
Ekran: 800x600 çözünürlük
Açıl bakalım
Yeni işletim sistemi açıldığında yenilenmiş ikonlar ve uyumlu duvar kağıdı karşılama yapıyor. Efsane Başlat menüsünün geri dönüşü tek kelimeyle harika. Windows 8'de zamanında Başlat'ın eksikliğini bir hayli çekmiştim. Neyse Windows 8 şikayetlerine gerek yok. Ünlü Metro arayüzü Başlat menüsüne entegre edilmiş. Klasik olarak bu menüde Microsoft'un yerleşik uygulamaları yer alıyor. Tabii ki kafanıza göre özelleştirebilirsiniz. Başlat menüsünde Windows 7'den bildiğimiz tüm programlar var. Burası güzel kısımlar. Yerleşik uygulamalar demişken, bunlar klasik bildiğimiz programlar. Ancak Microsoft yazılım geliştiricileri unutmamış. Eğer bir geliştiriciyseniz, yazdığınız uygulamayı Windows 10'a uyumlu hale getiren araçlardan yararlanabilirsiniz.
Windows 8 kullananlar iyi bilirler, sağ taraftan gelen menümüz vardı. Microsoft burayı elden geçirmiş. "Hızlı İşlem Merkezi" olarak adlandırılan bu menü aslında akıllı telefonlardan bildiğimiz bildirim merkezinin kendisi. Buradan bildirimleri görüyorsunuz. Ayrıca kısa yollar da Hızlı İşlem Merkezi içinde. Mesela WiFi açıp/kapama, tablet modu, Bluetooth, VPN, uçak modu, ayarlar vs… gibi seçeneklere kolayca buradan erişiliyor.
Tarayıcı ve daha fazlası
Internet Explorer'ı uzun zamandır sadece Google Chrome'u indirmek için kullandım. Birçok kullanıcı da böyle yapmıştır. Artık bu durum değişebilir. Yeni tarayıcı Edge tasarım dilinde oldukça sade. Ama bu sadeliği güzel olmasını sağlamış. Performans açısından iyi, tabii ki Internet Explorer'dan çok çok daha harika. Hatta bir süreliğine Chrome'u bir kenara atıp sadece Edge'i kullandım. Chrome'da birkaç şey için eklenti kullanıyorum. Bu eklentilerin sağladığı bazı özellikler Edge'in içinde var. Ama eksiklikler de var.
Yeni tarayıcı Edge'te Web Notu diye bir özellik var. Yani not alabilir ya da doodle yazabilirsiniz. Web sayfalarına doğrudan vurgulama yapılıyor. Bunun için basit bir çizim aracı var. Mesela beğendiğiniz bir fotoğraf karesinin üstüne ufak bir not atıp bunu paylaşabilir veya kaydedebilirsiniz. Edge'in hiç hatası yok diyemem, tepkisiz kaldığı anlar oldu.
+Sonunda başlat menüsü geri döndü
+Güzel ve sade tasarım
+Geç gelmiş olsa da çoklu masaüstü özelliği
+Windows 8'deki bazı kısımlar işe yarar hale getirilmiş
-Cortana ülkemizde desteklenmiyor
-Şimdilik bazı sürücü problemleri var