Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi hangi özellikleri sunuyor? Neler değişti?
İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci
RAM: 32 bit için 1 GB, 64 bit için 2 GB
Sabit disk alanı: 32 bit işletim sistemi için 16 GB, 64 bit işletim sistemi için 20 GB
Grafik kartı: WDDM 1.0 sürücü ile DirectX 9 ya da sonrası
Ekran: 800x600 çözünürlük
Sonunda Windows 10 kullanıcıların beğenisine sunuldu. Uzun süren beta sürecinden sonra tam sürüm çıktı. Gelen raporlara göre Microsoft tüketicilerden gelen geri dönüşümleri değerlendirdi ve yeni işletim sisteminde bazı kısımları bu yönde şekillendirdi. Peki gerçekten ne kadar başarılı oldu? Şu an için durum nasıl? En güzeli lafı daha fazla uzatmadan yeniliklere birlikte bakalım.
Windows 10'un yüklenmesi
Yeni nesil işletim sistemini, iki farklı sistemde kullandık. Bir tanesi masaüstü bilgisayardı, diğeri ise DELL'in tabletiydi. DELL'in tabletinde 1.6 GHz'lik Intel Core i5 işlemci, 4 GB RAM, Full HD dokunmatik ekran ve 128 GB'lık SSD disk yer alıyor. Bilgisayarda ise 16 GB RAM, 3.1 GHz'lik Intel i7 işlemci, AMD Radeon Fury X ekran kartı, 256 GB SSD disk ve 2 TB'lık sabit disk bulunuyor. Tablette Windows 10 yüklüydü, bilgisayarda ise Windows 8.1 vardı. Şimdilik tableti es geçiyorum. Direkt olarak güncelleme kısmını ele alayım ve kafalardaki bazı soruları da yanıtlayayım. Windows 10 güncellemesi masaüstü bilgisayarda 5 dakika sürdü, sürmedi bile. Kısa zamanda yeni işletim sisteminin yazılım paketi yüklendi.
Güncellemeden sonra dosyalar silinir mi? Herhangi bir sorun olur mu? Hayır, herhangi bir şey olmadı. Yaptığım güncellemeden sonra sorunla karşılaşmadım ve normalde bilgisayara yüklü olan tüm her şey yani dosyalar ve uygulamalar aynen yerinde duruyordu. Windows 10 güncellemesini aslında akıllı telefon veya tabletlerdeki güncellemeler gibi düşünebilirsiniz. Mesela iPhone 6 kullanıyorum ve yeni bir iOS güncellemesi yükledikten sonra telefonumdaki tüm ayarlar, kayıtlı parolalar, resimler, uygulamalar aynen duruyor. Yine de sizlere tavsiyem güncellemeden önce ne olur olmaz diye yedeklerinizi alın. Bu arada yeniden hatırlatayım, Windows 10'u lisanslı Windows 7, 8 ve 8.1 kullanıcıları yükleyebilir. Bir süredir zaten görev çubuğunda Windows 10'u yükleyin uyarısını da görüyorsunuzdur. Bu ikona tıklayıp, yeni işletim sistemini rezerve yaptıktan sonra gerekli dosyalar indiriliyor. Gerisinde ise güncellemeyi başlatıyorsunuz.
+Sonunda başlat menüsü geri döndü
+Güzel ve sade tasarım
+Geç gelmiş olsa da çoklu masaüstü özelliği
+Windows 8'deki bazı kısımlar işe yarar hale getirilmiş
-Cortana ülkemizde desteklenmiyor
-Şimdilik bazı sürücü problemleri var