Tayvanlı üreticinin yeni üst düzey modeli neler sunuyor? Nasıl bir performans gösteriyor?
Boyutlar: 144.6x69.7x9.61 mm
Ağırlık: 157 gram
Ekran: 5 inç, 1080x1920 çözünürlük, 441 ppi, Super LCD 3, Corning Gorilla Glass 4
İşlemci: 8 çekirdekli 64 bit Qualcomm Snapdragon 810 (4 çekirdek 1.5 GHz, geri kalan 4 çekirdek 2 GHz hızında)
RAM: 3 GB LPDDR4
Hafıza: 32 GB dahili (MicroSD kart desteği var/128 GB)
GPU: Adreno 430
Kamera: 20 MP çift tonlu LED flaşlı ana kamera, ultrapiksel ön kamera
Pil: Yerleşik 2840 mAh
Bağlantılar: micro-USB 2.0, Bluetooth v4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, çift-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, 2G/2,5G, 3G, 4G LTE
Sim türü: Nano Sim
İşletim sistemi: Android 5.0.2 + Sense 7
Fiyat: 2799 TL
Performans ve kullanım
HTC One M9'un kalbinde Qualcomm'un Snapdragon 810 sistem çipi yatıyor. Tartışmalı bir işlemci. Çünkü Snapdragon 810'un sorunlu olduğu ve ısındığına dair farklı farklı kaynaklardan raporlar yayınlandı. Bu konuda işlemcinin nasıl olduğunu merak ediyordum. 810'da 4'ü 1.5 GHz'de çalışan Cortex-A53, geri kalan 4'ü ise 2 GHz'de çalışan Cortex-A57 çekirdekleri bulunuyor. Toplamda 8 çekirdekli bir işlemci. Yongaya 3 GB LPDDR 4 RAM ve Adreno 430 GPU'su eşlik ediyor. RAM'le alakalı bazı detaylara değineyim. LPDDR4 RAM'de 3200 Mbps veri iletim hızı, LPDDR3'ün iki katı performans sağlıyor. 1.1 volt çalışma değeri ise yaklaşık %40 daha az enerji tüketimi sağlıyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 32 GB. 64 GB'lık modeli ise şimdilik Tayvan'da satışa sunulmuş durumda, belki daha ileride diğer pazarlara gelebilir.
Telefonu güç tasarruf moduyla, normal modla ve yüksek performans moduyla kullandım. Bu arada yüksek performans modu geliştirici seçeneklerinde yer alıyor. Geliştirici seçeneklerini açmak için Hakkında>Yazılım Bilgisi>Daha>Build Numarası seçeneğine 5 kere tıklamanız yeterli. Artık kullanım hikayesine ve buna bağlı olarak performans değerlendirmesine geçelim.
One M9 normal modla günlük olarak düşük performans sorunu yaşatmıyor, hızlı bir cihaz. Kullandığım süre içinde günlük kullanımla One M9 beni yarı yolda bırakmadı. Oldukça memnun kaldım. Facebook, Instagram, Twitter veya diğer günlük uygulamalarda, menü geçişlerinde, uygulamadan çıkışta, ana menüye dönüşte, internette sörf yaparken cihaz gayet performanslı. Normal modla birlikte oyunlar da oynanıyor ki, klasik olarak Dead Trigger 2'le birlikte Asphalt 8: Airborne, Marvel Şampiyonlar Turnuvası oynadım. Ayrıca Flick Shoot 2, Subway Surfer gibi oyunlara da baktım. Sonuç olarak ağır grafikli oyunlar da akıcı şekilde oynanıyor. Ama yüksek performans modunun devreye girmesiyle birlikte işler daha da değişiyor. Tabiri caizse yüksek performans modunda telefon uçuyor, performansını katlıyor. Bu modun aktif olması oyunlardaki akıcılığın daha da artmasını sağlıyor. Yüksek performans modundayken şarj daha hızlı gidiyor ve telefon daha çabuk ısınıyor. Bu arada HTC One M9'u sentetik benchmark testlerine soktum. Ayrıca One M8'le AnTuTu ve Geekbench 3'te karşılaştırdım. Sonuçlara aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.
+HTC'nin prestijli malzeme kalitesi ve şık tasarım
+Genel olarak hızlı ve güçlü performans
+Kalitesi daha da arttırılan BoomSound hoparlörler
+Özelleştirme imkanları ile akıcı Sense 7 arayüzü
-Kamerada optik görüntü sabitleyici yok
-HTC logosu ve siyah bantlar ekrandan çalıyor
-Ekran kaliteli olsa da geçen sene çıkan modelin üstüne pek bir şey katmıyor