Tayvanlı üreticinin yeni üst düzey modeli neler sunuyor? Nasıl bir performans gösteriyor?
Boyutlar: 144.6x69.7x9.61 mm
Ağırlık: 157 gram
Ekran: 5 inç, 1080x1920 çözünürlük, 441 ppi, Super LCD 3, Corning Gorilla Glass 4
İşlemci: 8 çekirdekli 64 bit Qualcomm Snapdragon 810 (4 çekirdek 1.5 GHz, geri kalan 4 çekirdek 2 GHz hızında)
RAM: 3 GB LPDDR4
Hafıza: 32 GB dahili (MicroSD kart desteği var/128 GB)
GPU: Adreno 430
Kamera: 20 MP çift tonlu LED flaşlı ana kamera, ultrapiksel ön kamera
Pil: Yerleşik 2840 mAh
Bağlantılar: micro-USB 2.0, Bluetooth v4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, çift-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, 2G/2,5G, 3G, 4G LTE
Sim türü: Nano Sim
İşletim sistemi: Android 5.0.2 + Sense 7
Fiyat: 2799 TL
Farklı diğer nokta düğmeler olmuş. En başta güç düğmesinin yeri değişmiş ve sağ üstten alınıp sağ kenar kısma konumlandırılmış. Böyle olması daha kullanışlı. Ayrıca güç düğmesi metal, eskisi gibi plastik değil. Bununla birlikte M8'de tek parça olan ses kontrol düğmesi ise iki düğme olmuş. Düğmelerde herhangi bir boşluk algılamadım, gayet sağlamlardı. One M8'i tek elle kullanmak büyük elli insanlar için de zor oluyor, tasarımda aynı yoldan giden M9'da da bu durum geçerli. Ancak demin de bahsettiğim gibi güç düğmesinin kenarda olması tek eldeyken telefonu kapatmak için kullanışlı. M8 kullanıcıları iyi bilirler. Kilit ekranındayken ekrana iki kere dokununca telefon kapanıyor, ancak kilit ekranı açılmışken ekrana iki kere dokununca telefon kapanmıyor. Yani LG G2, G3 gibi değil. Ama HTC burada güzel bir çözüm sunmuş sanal tuşlara ekleme yapmış (Diğer adıyla gezinme düğmelerine). Ekranı kapatma fonksiyonunu ekstra sanal tuşa atayıp, güç düğmesini kullanmayabilirsiniz. Bu kısımlara incelemenin daha ilerleyen zamanlarında değineceğim.
MicroSD kart çekmecesi sağ kenarda bulunuyor. Herhangi bir değişiklik yok. Sim kart girişinde de ufak bir değişiklik var. M8'de sim kart çekmecesinin dış kısmı daha uzundu, M9'da ise solda bulunan sim kart bölümü kısa tutulmuş. Yeni telefonda kare şeklinde tek bir kamera bulunuyor. Bu da arka tarafın M8'den biraz daha farklı durmasını sağlıyor. Aslında çift kameradan tek kameraya geçisin sonucu. M9'un kalınlığı 9.6 mm. M8'in ise 9.4 mm, arada 0.2 mm'lik fark oynuyor ve yeni yakışıklı neredeyse 1 mm daha dar. Ağırlık olarak ise M9 (157 g), M8'den (160 g) daha hafif.
Fırçalanmış yekpare alüminyum kasa ile M9, HTC'nin prestijli mirasını bozmadan devam ediyor. Ön tarafta BoomSound hoparlörler, ultrapiksel selfie kamerası, üst kısımda uzaktan kumanda için IR kısmı, alt tarafta kulaklık ve USB girişi var. Tasarımdaki değişiklik görsellik noktasında renk ve düğmelerin konumlandırılması üstüne olmuş. Şikayet edilen kısımlardan biri olarak bahsettiğim HTC logosu ve sanal tuşlar yine yerini koruyor. Gerçi sanal tuşlar gizlenebiliyor, böyle bir alternatif de mevcut. Sanal tuş olarak atanan özelliklerinden biri. Ufak bir detay olarak M9'un ön kamerasının ve sensörünün M8'e göre birazcık daha büyük olduğunu da belirteyim.
+HTC'nin prestijli malzeme kalitesi ve şık tasarım
+Genel olarak hızlı ve güçlü performans
+Kalitesi daha da arttırılan BoomSound hoparlörler
+Özelleştirme imkanları ile akıcı Sense 7 arayüzü
-Kamerada optik görüntü sabitleyici yok
-HTC logosu ve siyah bantlar ekrandan çalıyor
-Ekran kaliteli olsa da geçen sene çıkan modelin üstüne pek bir şey katmıyor