Dünya mutfaklarının vazgeçilmez tatlarından birisi olan ananası yetiştirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Tropikal bir meyve olduğu için de bu meyvenin kendine özel yetişme koşulları bulunur. Egzotik tadı ile çok sevilen ananas lif oranı ve mineral değerleri yüksek bir meyvedir. Bu nedenle de ekonomik değeri yüksek olan meyveler arasında önemli bir yere sahiptir.
Ananası yetiştirebilmek için özel bir ortam yaratmanız gerekir. Aynı zamanda belli malzemelere de gereksinim vardır. Evde yetiştirmeyi düşünüyorsanız geniş boyutlarda saksılara gereksinimiz bulunur. Bunun yanında zengin mineral değeri olan toprak temin etmelisiniz. Taze ananası pazardan ya da marketten alabilirsiniz. Bu ananasın yaprakları ile meyve bölümünü birbirinden ayırmanız gerekir. Yetiştirme işlemi için gerekli olan kısım yapraklı olan bölümüdür.
Ananas satın alırken çok olgun olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çok olgun olan ananasları yeniden yetiştirmek son derece zor olabilir. Bu nedenle de daha taze olanları seçmek gerekir. Yaprakların renkleri sarı ya da kahverengiye dönmüş olanları almamaya özen göstermeniz gerekir. Yetiştirme sırasında şunlara dikkat etmelisiniz:
Meyvenin büyümesi ve çiçek vermesini takiben bir yıl içerisinde meyve vermeye başlayacaktır.
Tarlada ananas yetiştirebilmek için toprak gereksinimlerinin tam olarak sağlanması gerekir. Bunun yanında tropikal bir meyve olduğu için mutlaka gerekli sulama ve sıcaklık ihtiyacının da karşılanması gerekir.
Toprağının humus açısından zengin ve iyi drenajlı olması çok önemlidir. Toprağının ağır, çok hafif ya da kumlu olması ananasın verimsiz olmasına neden olabilir. Havanın mutlaka 33 derece sıcaklık değerine ulaşabilmesi gerekiyor. Çiçek açabilmesi için de en az 20 derece sıcaklık ister. Nem miktarının da %60 ile 70 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Aydınlık ve güneşli yerleri seven bir meyvedir.
Ananası tohum ile dikecekseniz ilk olarak fideleri üretmeniz gerekiyor. Fidelerin en iyi dikim zamanları ilkbahar ile sonbahar aylarıdır. Bunun yanında fideleri en az 5- 10 cm derinliğe ekmeniz gerekir. Ekim sırasında ahır gübresi kullanmak verimliliği artıran bir unsurdur. Toprak derinliğinin ise 60- 70 cm'den fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
Damla sulama yöntemleri ile sulama işlemlerini düzenli olarak yapabilirsiniz. Bakım sırasında mutlaka kuruyan ve çürüyen yaprakların temizlenmesi gerekir. Aynı zamanda kesim sırasında bitkiye de zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Evde ananas yetiştirebilmek için gübreli toprak ve geniş saksılar gerekir. Aynı zamanda ananas bitkisinin fidesi bu süreçte önemlidir. Tarlada yetiştirilecek ise toprağın tüm mineral ve vitamin gereksinimlerinin sağlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Sulama işlemi her iki durumda da oldukça önemlidir.