Küçükbaş hayvan sınıfına giren kıl keçisinin hem sütünden hem etinden hem de kılından faydalanılmaktadır. Boynuzlu hayvanlar arasında yer alan kıl keçisinin nasıl ve hangi koşullarda yetiştiği çok merak edilmektedir. Bu yazımızda sizler için kıl keçisi nerede yetişir, kıl keçisi en çok nerede, hangi bölgede ve iklimde yetiştirilir gibi soruların cevaplarını araştırdık.
Kıl keçisi çoğunlukla siyah renge sahip bir keçi türüdür. Renginden ötürü birçok yerde kara keçi olarak da isimlendirilmektedir. Kıl keçisinin vücudu orta irilikte olmakla birlikte fazlasıyla sağlam bir yapıya sahiptir. Dayanıklı yapısından dolayı sıcak soğuk demeden her hava koşuluna kolayca ayak uydurabilmektedir. Ülkemizde de çok sık kıl keçisi yetiştirilmektedir. Ayrıca kara keçi olarak da bilinen bu küçükbaş türü, pek çok hastalığa karşı da oldukça dirençlidir.
Kıl keçisinin hem erkeğinde hem de dişisinde boynuz bulunmakla birlikte sakal da bulunmaktadır. Son zamanlarda bu konuyla yakından ilgilen birçok kişi kıl keçisi en çok nerede yetişir diye merak etmektedir. Kıl keçisi bir diğer adıyla kara keçinin en çok yetiştiği bölgelerin başında Akdeniz bölgesi gelmektedir. Akdeniz bölgesi dışında Marmara bölgesi, Güneydoğu bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu bölgesinde de kara keçi yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Kıl keçisi yetiştiriciliğinde hava koşulunun uygun olması şartı aranmamaktadır. Kıl keçisi soğuk veya sıcak fark etmeksizin her iklim koşulunda kolay bir şekilde yetiştirilmektedir. Her mevsim yetiştirilebilen bu keçi türü aynı zamanda çok iyi yürüme yeteneğine sahiptir. Ayrıca kıl keçisi yetiştirmek oldukça masrafsızdır. Otlaklık alanlarda, orman içinde, mezralarda, nadasa bırakılmış yerlerde çok kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Bu alanlarda bulunan bitkilerle ve yapraklarla beslenmektedir.