Bıldırcın; 20-25 cm uzunlukta, 120-150 g ağırlıkta olan gri görünümlü bir kuştur. Genellikle kısa mesafe uçuşları yapabilip özellikle Asya'da göçmen özellikler de gösterebilmektedir. Özellikleri itibarıyla yetiştirilmeye uygun olan bıldırcın; özel kuluçka koşullarıyla yetiştirilebilir. Bıldırcının yumurtadan çıkma süresi ağırlıklı olarak 17 günü bulur.
Bıldırcın, yumurta elde etmek amacıyla yetiştirilen en temel kuş türlerinden biridir. Yumurtası barındırdığı besin, vitamin değerleri itibarıyla yaşam alanlarında, özellikle kahvaltı rutinlerinde tüketimde sık olarak tercih edilir.
Bıldırcın yumurtasından verim elde etmek amacıyla genellikle kuluçka makinası yardımıyla bıldırcın yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu makinada uygun koşullar altında bulunan yumurtada gelişen bıldırcın, genellikle 17 gün içerisinde yumurtadan çıkmaktadır.
Bıldırcınların kuluçkadan çıkması bir süreci kapsar. Uygun şekilde kuluçka ortamına yerleştirilen yumurtalarda 7. gün itibarıyla foliküllerden tüyler çıkmaya başlar. 14. güne gelindiğinde yumurtanın içerisinde yer alan sarı kısım bütünüyle ortadan kalkar. 17. gün itibarıyla yumurta içerisinde olgunlaşan bıldırcın, kabuğunu kıldırıp dış dünyaya adım atar.
17. gün itibarıyla yumurtadan çıkma işlemi genellikle 1-2 içerisinde tamamlanır. Bundan sonra yumurtadan çıkış sonrası süreç işlemeye başlar. Öncelikle yumurtadan çıkan bıldırcınların uygun şartlarda kuruması sağlanmalıdır.
Çıkış sonrasında ilk 15 gün oldukça kritiktir. Bu süreçte yavrularda hastalıkların ve ölümlerin önüne geçmek amacıyla beslenme ve bakıma ekstra önem gösterilmelidir. Ayrıca bir arada yaşayacak çok sayıda yavru bulunuyorsa birbirlerine zarar vermelerini engellemek amacıyla gaga kesimleri yapılmalıdır.
Bıldırcınlar 2 aylık oldukları zaman verimli olarak yumurta üretimi sağlayabilmektedir. Kuluçka işlemi sırasında bıldırcınların doğal yumurtalarından yararlanılır. Kuluçka işleminin başarıyla gerçekleşebilmesi için yumurtanın döllenmiş olması gerekmektedir.
Bakım alanlarında erkek ve dişi oranını dengeli tutarak döllenmiş yumurta elde etmek mümkündür. Kafeslerden elde edilen döllenmiş yumurtalar arasından şekli düzgün, pürüzsüz ve temiz olanlar makineye yerleştirilerek kuluçka işlemi başlatılmalıdır.
Kuluçka işleminden yüksek verim almak amacıyla deneyim sırasında uygun kuluçka ortamını sağlamak amacıyla birtakım noktalara özen göstermek gerekmektedir. Yumurtaların süreç boyunca çevrilmesi ihmal edilmemelidir.
Uygun ortamı oluşturmak amacıyla makinanın sıcaklığı ilk başlarda 36-36 dereceden aşağıda tutulmamalıdır. Daha sonrasında haftalık olarak 3'er derece ortam sıcaklığı düşürmeye başvurulması tavsiye edilmektedir. Kuluçkadan verim almak amacıyla sıcaklığın 22 derecen aşağıya düşürülmemesi ise temel koşul olarak kabul görmektedir.