Ataks tavuklarından verim almak için onlara steril bir ortamda düzgün yemler ve düzenli havalanan bir ortamda bakmak oldukça önemlidir. Ataks tavuk yetiştiriciliğinde çok önemli olan noktalardan bir diğeri de bakılacak olan ataks tavuklarının safkan olmalarıdır. Kırma olan ataks tavukları beklenen verimin yanına bile yaklaşamayacaklardır ve bu konuda dikkatli olmakta yarar vardır.
Ataks tavukları salma olarak beslenirse eğer, yılda 250 ile 270 arasında yumurta üretimi yapabilmektedirler. Suni yem olarak beslenirse de bu üretim sayısı 280 ile 290 arasına kadar yükselebilir.
Fakat burada atlanmaması gereken nokta şudur ki, salma olarak beslenen tavukların yumurtası çok daha dolu ve besleyici olacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz şekilde salma yani doğal ortamda yetiştirilirse eğer, ataks tavuklar yumurtaya 21-22 hafta içinde başlar. Kapalı kümes ortamında beslemesi yapılanlar ise 18-19 hafta içinde yumurta vermeye başlayacaktır.
Ataks tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ve usuller vardır. Örnek olarak tavuğun beslenme biçimi ve ne tür bir ortamda beslendiği oldukça önemlidir. Eğer ataks tavuk yetiştiriciliği yapacaksanız ve yumurta kalitesinin yüksek olmasını istiyorsanız tavuklarınızı salma olarak beslemelisiniz.
Yumurta bu şekilde çok daha dolu ve besin değeri yüksek olacaktır. Üretim sayısı az olur gibi bir endişeniz var ise, tavuğa ek besinler vererek bu problemi büyük ölçüde giderebilirsiniz. Bu durum sadece ataks tavuklarında değil tüm tavuklarda aynıdır. Tavuklar salma olarak yetiştirildiğinde yumurtaları daha verimli olur.
Ataks tavuk yetiştirmek gibi bir düşünceniz varsa ataks tavuklarının safkan olmasına da dikkat etmelisiniz. Kırma bir ataks tavuğunun safkan bir ataks tavuğuna göre yumurta verimi çok düşük olacaktır. Ayrıca bu kırma tavuklar, ataks tavuğunu üstün kılan özelliklerden de yoksun olacaklardır.
Seri üretime geçecek kişiler için de şunu söyleyebiliriz ki; ataks tavuklarının bir çiftlikte kolektif şekilde beslenmeleri, ayrı ayrı küçük ortamlarda beslenmelerinden çok daha verimli ve doğru olacaktır.
Yani kısaca, uygun besleme yöntemi, uygun tavuk seçimi ve uygun bakım yeri ile ataks tavuklardan maksimum verim almak mümkündür.
Tüy dökümü öncelikle çok doğal bir sürecin parçasıdır. Genelde tüyler yumurta üretiminin kesildiği zamanlarda dökülür ve dediğimiz gibi canlının doğal bir sürecidir. Tavukların tüyü mevsim geçişlerinde hassas olabilmektedir özellikle güneş ışığı süresinin kısalmaya başladığı sonbahar dönemlerinde tüy dökümü çok sıklaşacaktır. İnsanlarda da benzer bir durum vardır mevsim geçişlerinde bazı dönemsel hastalıklar yaşayabiliriz.
Ataks tavukların verdiği yumurta sayısı, besleme türüne göre değişiklik gösterir. Eğer ataks tavuklar salma olarak beslenirlerse yılda 250-270 arası yumurta verebilirler.
Ataks tavukları suni yem ile beslenirse bu sayı 280 ile 290 arasına kadar çıkabilir. Fakat bu tür beslemede yumurta kalitesi düşecektir.
Her zaman değişmez bir kural vardır. Bir işe ne kadar emek verir ve özenirseniz ortaya o kadar başarılı bir sonuç çıkar. O nedenle ataks tavuklarının nasıl bakıldığı ve bakımına ne kadar özen gösterildiği de çok önemlidir.
Evet, ataks tavuk kuluçkaya yatar. Ataks tavuk ortalama 21 gün kadar bir kuluçka süresi geçirir. Arkasından da 70 ile 75 gün kadar sürebilecek bir süre zarfında yumurtlamaz. Bu zaman zarfında içgüdüsel olarak yavrularıyla ilgileniyor olacaktır.
Ataks tavuklar günde ortalama 80-100 gram yem tüketirler. Tavuk tamamen büyüyüp erişkin olduğunda ise 1300 ile 2200 gram arasında (cüssesine ve iştahına bağlı olarak) tüketim gerçekleştirir.