Orkide saksısı bitkiler alanında uzmanlaşmış kişilerin tavsiyelerine göre seçilebilir ve pek çok orkidede işe yarayan saksı seçimi uygulanabilir. Saksının nasıl değiştirileceğini bilmek de bitki köklerine zarar vermemek için çok önemlidir. Orkide saksısı seçen kişilerin özellikle saksının boyutuna ve malzemesine dikkat etmeleri önerilmektedir. Orkide saksısı büyüklüğü nasıl olmalı ve orkide en iyi hangi saksıda yetişir sorularının yanıtı mevcuttur.
Orkide Saksısı Nasıl Olmalı?
Orkide bitkisinin en doğru şekilde yetiştirilmesi için en önemli noktalardan biri de her bitkide olduğu gibi saksı seçimidir.
Eğer bir bitkiye yanlış saksı seçimi yapılırsa çeşitli problemlerden dolayı bitkinin gelişimi sekteye uğrayacak ve uzun süre yanlış saksı seçimi devam edilirse bu durum bitkiyi öldürmeye kadar gidecektir. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için orkide saksısının detaylarına hâkim olmak gerekmektedir. Bu içerikte de tüm bu detaylara özenli bir şekilde değinildi.
- Öncelikle orkide saksısını seçmeye malzeme konusundan başlamak gerekmektedir. Orkide için bitkiler üzerine uzman kişilerin ortak önerisi şeffaf plastik ya da şeffaf malzemenin tercih edilmesidir. Bu seçimlerdeki amaç şeffaf plastik saksıların köklerin ışık almasını sağlamasıdır ve bu da bitkinin fotosentez yapmasına büyük oranda yardımcı olacaktır. Seramik saksılar ise köklerin hava almasına yardımcı olmanın yanında ev içerisinde estetik bir duruş sağlayacaktır.
- Orkide saksısının altında olmazsa olmaz delikler bulunmaktadır. Orkide saksısının altında bulunan bu deliklere drenaj delikleri adı verilir. Orkide çok fazla suyu seven bir bitki değildir ve bu nedenle aşırı sulama bir orkideyi ölüme götürebilir. Drenaj delikleri sayesinde hem bitki fazla suyu topraktan akıtabilecek hem de kökler çürümeden sağlam bir şekilde kalacaktır.
- Saksının boyutu kesinlikle bitkiye uygun olmalıdır. Köklerin saksı içerisinde sıkışmadan rahatça yayılabilmesi ve hava sirkülasyonunun sağlanabilmesi için orkide saksılarının geniş ve düz olacak şekilde seçilmesi önerilmektedir.
- Saksının en alt noktasında bulunan tırtıklı bir yüzey, orkidenin köklerinin saksıdan düşmesini önleyerek köklerin daha iyi bir biçimde desteklenmesini ve sabit bir konumda kalmasını sağlayacaktır.
- Orkide köklerinin en önemli özelliklerinden biri de ışığı sevmeleridir. Bu nedenle şeffaf ya da yarı şeffaf bir saksı seçimi köklere ışığın girmesini sağlayarak orkidenin fotosentezi en verimli şekilde yapmasına katkıda bulunacak ve gelişimi hem daha sağlıklı hale getirecek hem de bitkinin hızlı büyümesine neden olacaktır.
Orkide Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Orkide saksısının değişimi için öncelikle bir üst başlıkta özellikleri verilmiş olan uygun bir saksı bulunmalıdır. Daha sonra saksı değişiminden önce bir süre sulanmamış ve kuru bir toprağa sahip olan orkideler eski saksısından çıkartılır, kökleri temizlenir ve yeni saksıya yerleştirilir. En son aşamada yeni saksıya toprak eklenir ve orkideye halk arasında "can suyu" denilen ilk sulama işlemi yapılır.
Orkide saksısını değiştirirken yeni saksının drenaj deliklerinin açıldığından emin olunması gerekir. Ayrıca orkideler önceki saksıdan çıktıktan sonra köklerine bakılmalı ve çürük ya da hastalıklı bir kısım varsa bu parçalar kesilmelidir.