Menekşe saksısı nasıl olmalı sorusu, bitkilerin saksı değiştirme zamanında ilk akla gelen soru olacaktır. Menekşe başka saksıya nasıl dikilir, saksının büyüklüğü nasıl olmalı konularında bahçe ve bitki işlerinde tecrübesi olmayan kişilerde bir bilgi açığı olabilir. Menekşe saksısının değiştirilmesi esnasında uygun mevsim geldiğinde saksının hazırlanması, drenaj deliklerinin açılması ve bitkinin zarar verilmeden kökten çıkarılması ve bunların doğru sıra ile yapılması önemlidir.
Her bitkide olduğu gibi menekşe de doğru saksı seçildiği zaman daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişim gösterecektir. Menekşelerine saksı almak isteyen kişiler aşağıda yazanları dikkatlice uygulamalıdırlar.
Menekşeler için en uygun saksı değişimi ilkbahar ya da sonbahar mevsiminde yapılabilir. Bu dönemlerde bitkiler büyüme mevsimine girdikleri için köklerin hasar alma riski oldukça azalacaktır. Bitki kendi saksısından çıkmadan evvel sulamayı birkaç günden kesmek gerekmektedir. Bu sayede toprak kuruyacak ve bitki kökleri daha kolay bir şekilde çıkacaktır.
Yeni saksı hazırlanmalı ve saksının altındaki drenaj deliklerinin yeterli olup olmadığı belirlenmelidir. Ardından menekşenin alt kısmına hafif bir şiddetle bastırıp da çıkartılan bitkiyi köklerine zarar vermeden yeni saksıya yerleştirmek gerekmektedir.
Yeni saksıya menekşeyi nakletmeden önce yeni saksının altına birazcık hazır toprak konulmalı bitki bu toprağın üzerine yerleştirilmelidir. Ardından saksı toprak ile doldurulur ve bitkinin kök boyunun toprağın azıcık üstünde olmasına dikkat edilmelidir. En son aşama olarak da sulayıp bitkiyi normal
Öncelikle menekşe bitkisinin ihtiyacı öğrenilerek buna göre bir saksı seçimi yapılmalıdır. Genel olarak drenaj delikleri, toprak kalitesi ve bitkinin büyüklüğü menekşe için saksı seçiminin esas unsurlarıdır. Bitki sağlıklı büyüsün isteniyorsa kökler kesinlikle iyi havalanmalı ve toprak daima nemli tutulmalıdır. Bunları sağlamak için en doğru saksı tercihi de aşağıda sayılanlar olacaktır.