Kauçuk çiçeği, koyu yeşil yapraklara sahiptir ve yaklaşık olarak 2 metreye kadar uzayabilir. Doğal ortamında yetişenlerinin ise 30 metreye ulaşması mümkündür. Gösterişli ve sağlam bitki olması nedeniyle iç mekanlarda da tercih edilir. Bakımı kolaydır ve her ortama uyum sağlayabilir. Evdeki havayı temizlemek ve bazı bitkisel tedavilerde kullanılmak gibi faydaları bulunan kauçuk çiçeği yaprakları neden sararır, solar ve dökülür sıkça araştırılır.
Moraceae familyasının bir üyesi olan Kauçuk Ağacı, "Ficus elastica" cinsindendir. Başta Asya olmak üzere tropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir ve bu nedenle nemli ortamlar dışında yaşaması mümkün değildir. Türkiye'de sıklıkla Akdeniz ve Ege bölgesinde görülür. Dört mevsim boyunca yeşil, iri ve parlak kalabilen yapraklara sahiptir. Bakımı kolay ve dayanıklı olması nedeniyle zor koşullarda da yetiştirilebilir. Ancak kuru bir hava, saksı değişiminin zamanında yapılmaması ve yapraklarının ara sıra püskürtme yöntemiyle nemlendirilmemesi, bitkinin solmasına neden olur. Çürümüş ve sararmış yaprakları ise bir makas yardımıyla budamak mümkündür. Ek olarak 10°C ve altı sıcaklık ile düşük ışık, bitkinin büyümesinin yavaşlamasına ya da durmasına neden olur. Bu durum da sararmaya yol açan etkenlerden biridir.
Kapalı ortamlardaki havayı temizleyen yapısı ve bitkisel tedavilerde kullanılmaya uygun olması nedeniyle Kauçuk Ağacı oldukça faydalıdır. Ancak sağlıklı kalabilmesi için uygun koşulların sağlanması şarttır. Hava sıcaklığının çok yüksek olduğu dönemlerde mutlaka bir fısfıs yardımıyla yapraklarının sulanması gerekir. Bol hava alan ve nem oranı yüksek bir alanda gelişmeye fırsat bulabilir. Aksi takdirde çiçek hastalanmaya açık bir hale gelir. Kauçuk Çiçeği, yaprak dökülmesi, kurşuni küf, kök çürüklüğü, kök kanseri ve antraknoz sebebiyle hastalanır. Ek olarak, kabuklu ve unlu bitler (koşniller), thripsler ile nematodlar gibi parazitler de bitkinin zarar görmesine neden olurlar.