Gazanya çiçeği bakımı bitkinin canlı çiçekler açması için son derece önemli. Bitkiyi büyütmek isteyen çiçek severler için gazanya çiçeği ne zaman çiçek açar sorusuna yanıt ararken mutlaka çiçeğin bakım periyodunu göz önünde bulundurmalıdır. Bilimsel ismi Gazania olan çiçeğin birçok türü vardır. Her türün de kendine has bakım özellikleri olabilir. Gazanya çiçeği nasıl bakılır ve çoğaltılır, güneşi sever mi sorularını sizler için paylaştık.
Koyun gözü çiçeği olarak bilinen bitki oldukça güzel ve estetik görünüme sahiptir. Bakımı konusunda da dikkat edilmesi gereken nokta güneş ışığından yararlanacağı bir sahada yetiştirilmesidir. Ancak bitki güneşi sevse de öğleden sonra gelen güneşten mutlaka korunmalıdır. Açık hava bitkisi olarak yetiştirebileceğiniz gazanya çiçeği rüzgardan çok etkilenmez. Kış aylarında bir defa sulamanız gerekir. İlkbahar ve sonbahar aylarında haftada iki sulama yeterlidir.
Gazanya çiçeği renkli yaprakları ile öne çıkan çiçek türleri arasında yer alıyor. Çiçeğin genel özellikleri hakkında ise şunları söylemek mümkün olur:
Aşırı sulamadan kaçınılması gereken bitkinin toprağının kurumasına izin verilmelidir. Bahçe yatakları ve saksılarda büyütülebilirler.
Genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açan bitkilerdir. Sıcak ve güneşli hava koşullarını çok severler. Çiçeklenme süreci iklim koşullarına ve yetiştirme bölgesine göre ise farklılık gösterebilmektedir. Mayıs ve haziran ayları çiçeklenmelerin yoğun olduğu aylardır. Bu dönemde çiçekler son drece renkli ve canlıdır. Çiçeklenme dönemleri de oldukça uzun sürer. Temmuz ve ağustos aylarında da çiçek açmaya devam eden bitki sıcak hava koşulları devam ettiği sürece canlılığını korur.
Gazanya çiçeğini çoğaltmak için farklı yöntemler kullanılabilir. Tohumla çoğaltmak için olgunlaşmış gazanya çiçeklerinden tohum toplamanız gerekiyor. Tohumları steril ortamlarda toprağa ekerek büyümesini sağlamak mümkündür. İç mekanlarda büyütülmeleri önemlidir. Bir diğer büyütme yöntemi ise ayırma ve yarı odunsu çeliklerle çoğaltma işlemidir. Bitkiyi köklerinden ayırmak için bıçak ya da bahçe makası kullanmanız gerekir. Ayrılan bitki uygun saksılarda ya da bahçe ortamında büyütülebilir.