Salon bitkileri iyi bakıldığı takdirde gerçekten evleri ferah ve şık gösteren canlılar. Özellikle gür ve sağlıklı gelişmiş deve tabanı bitkisi günümüzde en moda salon çiçeklerinden biri. Deve tabanının gür, yaprakları parlak ve pigmentli olması için bakımına dikkat edilmesi gereklidir, bu hususta saksı seçimi çok önemlidir. Deve tabanı saksısı büyüklüğü nasıl olmalı, ne sıklıkla değiştirilmeli merak ediyorsanız içeriğimize mutlaka göz gezdirmelisiniz.
Latince 'monstera deliciosa' ismiyle halk arasında deve tabanı ismiyle bilinen bu saksı bitkisi dış görünüşünün güzelliği sayesinde evlerin baş köşesinde yer almaktadır. Yaprak şekillerinden dolayı başka ülkelerde ekmek kızartması, kasırga tesisi, peynir bitkisi olarak da isimlendirilmiştir. Deve tabanlarının büyüklüğü 1 metreye kadar çıkabilmektedir. Yetişmiş bir deve tabanının her bir yaprağı 40-50 cm boyutlarına kadar ulaşabilir. Tabi ki deve tabanının en iyi şekilde gelişmesi için gereken ortam şartlarının bilinmesi ve bunlara uyulması gereklidir. Deve tabanı yetiştirmede en önemli hususlardan birisi saksı seçimidir, köklerinin sıkıştığı bir saksıda deve tabanları gelişemezler. Bu nedenle genişliği ve derinliği yüksek ebatlarda saksılar seçilmelidir, ayrıca bitki toprağının hava alabilmesi için saksının alt kısmına birkaç delik açılması çok önemlidir.
Deve tabanı bitkisi yukarıda bahsettiğimiz gibi köklerinin rahat etmesi gereken bitkilerden biridir. Kökleri birbirine çok dolanmış ve sıkışmış deve tabanları büyüyemezler. Bitkinin sağlıklı gelişmesi için düzenli aralıklarla saksı değişimi yapılması gereklidir, deve tabanı saksı değişiminde en iyi sonuç her ilkbaharda bir öncekinden daha büyük saksıya geçirerek alınmaktadır. Saksı değişimi yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir ayrıntı ise köklerin kopmamasına dikkat edilmesidir. Eski saksıdan toprağıyla birlikte nazikçe ayrılıp, yeni saksıya alınan deve tabanına yeni toprak ilavesi de yapılarak saksı değiştirme işi tamamlanabilir.