Çilek toprağı seçerken drenajı iyi olan topraklar tercih edilmelidir. Ancak iyi meyve için sadece toprak değil çilek dibine konulabilecek maddeler konusuna da değinmek gerekiyor. Saksıda ise çilek toprağının değişim sürecini göz önüne almak gerekir. Toprak bir süre sonra toprak sıkılaşarak bitkiye nefes aldırmayabilir. Sizler için saksıda çilek ekmek için hangi toprak kullanılır, dibine ne konur sorularının yanıtlarını aradık.
Çilek yetiştirmek için en önemli konu toprak seçimidir. Çileğin hem canlı renklerde hem de uygun boyutlarda olması için yetişme potansiyeline önem vermek gerekiyor. Çileğin yetişmesi için en önemli toprak drenajı yüksek topraklardır. Suyu iyi alan ve çileği boğmadan yetiştirebileceğiniz toprak türü tercih edilmesi gerekiyor. Toprak özellikleri bitkinin hızlı ve sağlıklı büyümesinde büyük öneme sahiptir.
Birçok kişi evlerinin geniş balkon ve teraslarını çeşitli şekillerde değerlendiriyor. Hem toprak hem de saksı seçimi son derece önemli. Saksıda çiçek yetiştirmek istiyorsanız kısa sürede karışım hazırlayabilirsiniz. Saksıda çilek yetiştirmek için kullanılacak olan toprağın yarısını bahçe toprağı tercih edebilirsiniz. Bahçe toprağı bitkiler için doğal besinler içermektedir. Toprağın hava dolaşımını ve suyu tutma kapasitesini artırmak için de torf ya da turba yosunu kullanmak gerekir.
Toprak karışımına dörtte bir oranında kuma ya da perlit koymak gerekir. Bu toprağın drenaj seviyesini artırmaktadır. Bunun yanında organik gübre kullanmaya da önem vermek gerekiyor. Toprağın verimliliğini artırma aşamasında organik gübre kullanmak önem taşıyor.
Çilek toprağı hazırlanırken ne tür toprak ve gübre kullanmak gerektiğini bilmek gerekiyor. Bahçe toprağı ile torfu karıştırarak çilek toprağı hazırlamak mümkündür. Bunun yanında Bahçe toprağı bitkilerin kök kısımlarını besleyen doğal besinler içerdiğinden önemlidir.
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için de torf ya da turba yosunu kullanmak gerekiyor. Yaklaşık olarak toprağın 4/1 kısmını torf ya da turba yosunu kullanmak gerekir. Kum ya da perlit de toprak drenajını artırmak için önem taşıyan konular arasında yer alıyor. Bu süreçte toprak drenaj seviyesinin artırılmasında kum kullanmak gerekir.
Çilekler bahçelerde her zaman güneşli bir konum ister. Bu nedenle de bahçenin en az 6- 8 saat güneş alan kısımlarını seçmeniz gerekiyor. Toprak alanlarını çapalayarak havalandırılmasını sağlayın. Daha sonra da köklerden temizleyin. Çilek fidelerini seçtikten sonra ekim öncesinde toprağı sulayın ve nemlendirin. Fideleri aralarında 30- 40 cm aralık olacak şekilde ekim yapın. Dikim derinliği bu süreçte önemlidir. Fidenin kök boğazının toprak seviyesinin hemen üzerinde olması gerekir. Fideler yerleştirildikten sonra etrafını gevşek bir toprak ile doldurun ve sulama işlemlerini düzenli olarak yapın. Organik gübre kullanarak çilek verimi artırılabilir.