Evinde yetiştirenlerin, bonsai saksısı nasıl olmalı öğrenmesinde fayda vardır. Değişim işleminin en önemli unsurları, tohum seçimi, toprak ve saksıdır. Tohumları çimlendirmek ve filizlendikten sonra saksıya dikmek, atılacak ilk adımdır. Dikkat edilecek diğer hususlar arasında, bonsai saksısı nasıl değiştirilir, büyüklüğü nasıl olmalı, en iyi hangi saksıda yetişir ve başka saksıya nasıl dikilir gibi önemli konular bulunur.
Hoş görünümü nedeniyle evlerde yetiştirilen bir süs bitkisi olan bonsai için minyatür bir ağaç olduğu söylenebilir. Dünyanın dört bir yanında meraklısı bulunan bu ağacı, kendi dikmek veya tohumlarını ekmek isteyenlerin doğru saksıyı seçmesi son derece önemlidir. Bonsai ağaçlarının kökleri, derinlere doğru uzamaya meyillidir ve küçük bir saksıya dikildiği takdirde bu köklerin uzaması durur. Hatta öyle ki çürümeye başlayarak bitkiye zarar verir. Bundan dolayı geniş ve derin bir saksı seçimi yapılmalı, kökler düzenli olarak budanmalıdır. Saksı seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, saksının altının delikli olmasıdır. Bu, drenajın gerçekleşmesi açısından çok önemlidir. Çünkü bitki, ihtiyacı olmayan fazla suyu topraktan dışarı atmak zorundadır. Deliksiz bir saksı buna engel olacağı için bonsai ağacının da çürümesine neden olabilir. Öte yandan, bitkinin fazla su çekmesini önlemek için saksının tabağında biriken su mutlaka dökülmelidir.
Uzun ömürlü olması ile bilinen bonsai ağacı, iyi bakıldığı ve uygun koşullar sağlandığı takdirde yaklaşık olarak 1000 yıla kadar yaşayabilir. Bu bitkiyi tohumdan yetiştirmek için ilk olarak ekimden bir gün önce tohumlar suda bekletilmelidir. Bu işlem, onların toprakta daha hızlı çimlenmelerine yardımcı olur. Toprakta 2-3 cm delik açtıktan sonra tohumlar içine yerleştirilmeli ve üstleri kapatılmalıdır. Bundan sonra yapılması gereken ise aralıklarla sulamak ve bol bol güneş ışığı almasını sağlamaktır. Böylece ortalama 2 ay içinde tohumlar filizlenmeye başlar. Halihazırda büyümüş olan bir bonsai fidanının saksısını değiştirmekten ziyade toprağını değiştirmek gerekir. Ağacın daha çok büyümesi isteniyorsa o zaman daha büyük, altı delikli ve dayanıklı bir saksı tercih edilmelidir. Toprağı, her 2 veya 3 yılda bir değiştirmek yeterlidir. Aksi halde kökler beslenemez, mantar ve çürüme meydana gelebilir.