Ülkemiz patates üretiminde dünyanın önde gelen coğrafyalarından biridir. Özellikle Nevşehir ve çevresi, patates üretiminde öne çıkan topraklar arasında kabul edilir. Patatesten alınacak hasat, toprağın verimliliği ve bakım faaliyetlerine riayet edilmesi ile ilgilidir. Gerekli hususlara dikkat edildiğinde çoğu toprak yapısı patates üretimi için uygundur. 1 dönümden ne kadar, kaç ton patates çıkar sorularının cevapları bu anlamda çok önemlidir.
Patatesten dönüm başına alınacak hasat miktarı öncelikle toprağın sulak ya da kurak olmasına göre değişir. Bol yağış alan iklim yapısına sahip olan topraklarda dönüm başına 200-300 kilo patates tohumu gerekir. Kurak bölgeler için ise bu miktar 150 kg ile sınırlıdır. Tohumun kaliteli olması ve uygun şartların sağlanması halinde dönüm başına 3000-3500 kg hasat alınabilir.
Patatesten alınacak hasadın büyüklüğü, bölgenin iklim şartlarına göre de değişiklik gösterir. Havanın ve toprağın çok soğuk ya da sıcak olması, patatesin verimliliğini olumsuz yönde etkiler. İlkbaharda don olaylarının son bulduğu ve toprak sıcaklığının 8-10 derece dolaylarında olduğu zamanlar patates ekimi için uygun zaman dilimleridir.
Patates, ekim zamanı sonrasında gerekli bakım şartları uygulandığında 3-4 ay gibi kısa bir süre sonra hasat için uygun verimliliğe ulaşır. Patatesin ne zaman toplanacağı da ekim zamanı ile ilgili bir durumdur. Patatesin hasat zamanının geldiği yapraklarının kurumasından anlaşılır. Bunun yanında yumruların kesiti de ıslak olmamalıdır.
Patates ekiminden sonraki ilk süreçte su ihtiyacı düşüktür. Sonraki aşamalarda patates daha fazla suya ihtiyaç duyar. Su ihtiyacı, bitkinin alt kısmında bulunan yapraklardaki sararma ve solmalardan anlaşılabilir. Gerekli bakım şartlarına riayet edildiğinde 1 dönüm patates ekiminden 3 tonun üzerinde hasat almak mümkündür.