Buğday üretimi, ülkemizin tarımsal faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Su ihtiyacının az olması ve bakımının kolay olması nedeniyle ülkemizde geniş bir coğrafyada buğday üretiminin yapıldığı görülür. Buğday üretimine yönlenecek olan çiftçilerin en çok merak ettiği konu hasat döneminin verimliliğidir. 1 dönümden ne kadar, kaç ton buğday çıkar sorusunun cevabı bu anlamda size yol gösterecektir.
Buğday, insanların sağlıklı bir yaşam sürmesi için gerekli olan gıda ürünlerinin başında gelir. Başta un olmak üzere birçok gıda ürününün hammaddesi buğdaydır. Ülkemiz de tarımda ön plana çıkan coğrafyalar arasında kabul edildiğinden buğday üretiminde dikkat çeken coğrafyalar arasındadır.
Konu ile ilgili BM verileri incelendiğinde de ülkemizin buğday üretiminde dikkat çekici bir ülke olduğu anlaşılmaktadır. BM gıda görünümü raporuna göre 2020-2022 yılları arasında Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biridir. Bu dönemde yapılan buğday üretimi yaklaşık 19 milyon tondur.
Buğday üretimi yapan kişilerin en çok merak ettiği konu, 1 dönüm tarladan en kadar buğday elde edileceğidir. Buğday üretiminden alınacak hasat miktarı, toprak yapısı, iklim şartları ve bakım ile ilgilidir. Buğday, hemen hemen her toprak yapısında yetişir. Suya çok fazla ihtiyacı olmadığı için bozkır alanlarda dahi buğday yetiştirmek mümkündür.
Kaliteli tohum, gübreleme ve sulama faaliyetlerinin yeterli olması halinde 1 dönüm tarladan 750 kg'a kadar buğday hasat etmek mümkündür. Bakım faaliyetlerine dikkat edilmemesi durumunda doğal olarak elde edilecek verim de düşecektir. Buğdayın başağından un üretildiği gibi sapından da saman ve balya üretilerek ekonomiye katkı sağlanır. Bu özelliği ile de buğdayın bereketli bir tarım ürünü olduğunu söyleyebiliriz.