Zeytin ülkemizde fazlasıyla üretilen bir bitkidir. Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türü olan zeytin ağacı, uzun ömürlü olan bir bitkidir. Yıllık ortalama sıcaklık 15-20 °C olan bölgelerde yetişebilen zeytin ağacının ülkemizde sıklıkla tüketildiği bir gerçek. Birçok açıdan tükettiğimiz zeytinlerin sağlığımıza pek çok faydası da vardır. Zeytin ilk toplanıldığında yeşil renkte olmaktadır. Biraz daha beklenildiğinde siyaha dönüşmekte ve bu şekilde de tüketilmektedir. Son zamanlarda zeytin yetiştiriciliğinin arttığını görmekteyiz. Bu da zeytinin nasıl ekildiği konusunu ön plana çıkarmaktadır. Ekim için kullanılacak zeytin çekirdeğinin herhangi bir işlem görmemiş ham zeytinden olması önemlidir. Bahçesinde zeytin ekmek isteyenler, toprak yapısına ve iklim şartlarına dikkat etmelidir.
Zeytin Çekirdeği Çimlendirme
Dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmasıyla bilinen zeytin ağacı, soframızda eksik etmediğimiz sağlıklı yiyeceklerden birisidir. Çekirdekten zeytin fidanı yetiştirmek isteyen kişiler uzun bir bakımı da üstlenmelidir. Çimlendireceğiniz zeytin çekirdeğinin işlenmemiş olması önemli bir husustur. Çekirdekler ekim öncesinde 4-6 saat arası suda tutulmalıdır. Ardından hazır hale gelen çekirdekleri toprağa ekimi gerçekleşir. Zeytin ılıman iklim yapısını sevdiği için, uygun zamanda ekimini gerçekleştirmek gerekir. Saksıda yetişecek olan zeytinin güneş ışınlarını doğrudan alması gerekir.
Zeytin Çekirdeği Nasıl Değerlendirilir
Birçok faydası olan zeytinin çekirdeği de bu noktada önemlidir. Zeytinin etli kısmından ayrılarak ortaya çıkarılan çekirdek birçok şekilde değerlendirilir. Kahvaltıda yediğimiz zeytinlerin çekirdeğini yutmak, bazı uzmanlara göre faydalıdır. Kabızlıktan kanser hastalığına kadar birçok noktada fayda sağlayan zeytin çekirdeğini yutmak faydalıdır. Bunun dışında çekirdeği toprağa ekmek de mümkün. Eğer bir bahçeniz varsa ve toprak yapınız uygunsa, zeytin çekirdeğini toprağa ekebilir ve yetiştirebilirsiniz.
Zeytin Çekirdeği Ne Zaman Ekilir
Zeytin çekirdeğini ekmek için topağın yapısına ve iklim şartlarına dikkat etmelisiniz. Sonbahar mevsimi, zeytin ekimi için en uygun zamandır. Ekeceğiniz zeytin çekirdeğinin toprağı, özellikle kış süresince nemli bir toprakta kalmalıdır. Zeytin çekirdeği ekiminde toprağın donuk olmamasına dikkat etmelisiniz. Tohumun ekiminde toprağın nemli olması, büyümesi için önemlidir. Ayrıca tohumun ekildiği toprağın nem almasında büyük fayda vardır.
Zeytin Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir
Zeytin yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği konulardan birisi de çimlenme süresidir. Çekirdek öncelikle etli kısımdan ayrılarak dikkatli bir şekilde çıkartılır. Çekirdeğe zarar verilmeden düzgünce çıkartıldıktan sonra 4-6 saat suda bekletilir. Ekime hazır hale gelen çekirdek toprağa ekilir. Toprağın nemli kalması sağlandığında zeytin, kısa sürede çimlenecektir.
Zeytin Çekirdeği Ekilir Mi
Zeytin çekirdeği, uygun arazi ve iklim şartları sonrasında ekilebilir. Zeytin ağacı güçlü bir yapıya sahip olduğu için uzun yıllar korunabilir. Toprak yapısının yıl boyu nemli olması bu noktada önemli bir husustur. Zeytin ağacı çekirdeğinin dikimi yapılacak toprağın kış aylarında donmaması gerekir. Bu, zeytinin verimsiz olmasına neden olur. Gerekli koşullar sağlandığı müddetçe balkonda bile zeytin yetiştirmek mümkün. Bunun için sabır ve emek göstermek gerekecektir. Ektiğiniz çekirdeğin toprak yapısını organik gübrelerle destekleyerek ve düzenli olarak sulayarak, evde zeytin ağacına sahip olabilirsiniz.